Är barn och ungdomar en börda eller en investering?

En pojke i gul regnrock och stövlar, skrattar och hoppar i en vattenpöl

Vad är det som gör att barn och ungdomar ofta ses som en börda i vårt samhälle? Om du stödjer dina anställda att göra ett bra jobb vinner ditt företag på det. Om du har en trädgård behöver den skötas. Barn och ungdomar är vår framtid. Att investera i våra barn och ungdomar är att investera i framtiden för oss alla.

Om du har en trädgård där du vill ha livskraftiga växter gissar jag att du gör allt för att understödja växternas växt:

  • Du läser böcker
  • Experimenterar
  • Vattnar
  • Gödslar
  • Ympar och beskär

Hur kan det komma sig att inställningen till våra barn och ungdomar i praktiken ofta skiljer sig så radikalt från ovanstående resonemang? I mitt arbete träffar jag på ungdomar som blivit så svikna och tilltufsade av samhället och vuxenvärlden att de är fullkomligt apatiska och uppgivna. Jag kan säga till dem:

- "Det är inget fel på dig. Det är vuxenvärlden som är vilse."

När detta faktum förstås får de ofta en kraftig energikick till förändring av livet. Barn och ungdomar är ofta snabbare än vuxna på att förstå orsak och verkan.

Är det att investera i framtiden att svika våra barn och ungdomar?

Dubbelsäng. Föräldrarna ligger och har det trevligt med sina mobiltelefoner. En flicka på 5-10 år sitter på fotändan. Hon ser ledsen och uttråkad ut. Hon är ingen börda. Hon är en investering. Om vi tar hand om våra barn och ungdomar investerar vi i framtiden.
Är barn och ungdomar en börda? Ta hand om dem i kärlek - de är vår framtid. Det är att INVESTERA i FRAMTIDEN.

Det är dagens ungdomar och dagens barn som ska betala våra pensioner när vi blir gamla. De är fröna och plantorna i din trädgård. När jag spelade teater uppe i Älvdalen i mitten av 90 talet fick jag höra en historia (sann eller inte) om att de förr i tiden tog en spark och körde ut sina gamla och skröpliga på isen vid issmältningen. Ett annat alternativ var att bli utkastad från ett högt stup. Den så kallade:

ÄTTESTUPAN

Både gamla och unga var införstådda i förfaringssättet. För att underlätta det hela hjälptes alla åt att putta ner gamlingarna från stupet, eller köra ut dom på isen. Kanske blir du och jag utkörda på isen på en spark på våren under issmältningen eller kanske införs ättestupan igen. I bästa fall får vi kanske sitta på fattighuset. Detta för att det inte finns några pengar till våra pensioner när vi kört allt i botten.

Jag talar inte om teorier

Mor och dotter sitter på soffan. Båda surfar på sina smartphones. Barn och ungdomar gör inte som föräldrarna säger - barn och ungdomar gör som föräldrarna gör.
Detta är inga teorier. Barn gör som vi GÖR och inte som vi säger TILL dem att göra. Gör det annorlunda för ett nytt resultat.

Teorier finns det gott om och dom för oss ingenstans. Det enda som räknas är handling. Sedan kan det ju underlätta med planering. Dock - om planeringen inte åtföljs av beslutsam handling är den meningslös. Har du hört den kända devisen:

Barn gör inte som vuxna SÄGER. Barn gör som vuxna GÖR?

Detta innebär att vi vuxna behöver vara just VUXNA.

MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Ansvar och medvetenhet

Vad innebär det då att bli vuxen?

Att vara vuxen är att vara MEDVETEN om dig själv (detta är ingen liten sak) och utifrån det du förstår och är medveten om, ta ansvar för din del i allt du är inblandad i. Om alla människor tog sitt VUXNA ANSVAR och var öppna för att växa som vuxna människor skulle stora förändringar ske i samhällets grundvalar.

Vad kan du göra?

Flicka på 5-10 år har moderiktiga röda glasögon och en matchande röd slips. Barn och ungdomar ser upp till oss. Se till att vara en mogen vuxen och en god förebild.
Barn ser upp till oss. Precis som kattungar, hundvalpar och små zebror härmar dom de vuxna. Se till att vara moget vuxen.

Ett tips kan vara att se barn som "VUXNA i SMÅ kroppar". Med den utgångspunkten kan relationerna med barn ofta förändras i grunden.

Hur skulle de förändras för dig?  

Framförallt. Lägg krutet på att jobba på dig SJÄLV istället för att försöka förändra barn och ungdomar. Jag skriver "försöka" med flit eftersom det är fruktlöst att försöka förändra barn och ungdomar. De tittar ändå i första hand på hur du manifesterar dig själv i livet. Detta kräver din villighet att själv växa och utvecklas.

Det gör ditt liv RIKT och MENINGSFULLT

Curling

Curling är när du sopar banan åt dina barn. Detta kan göras i all välmening för att göra det lätt för dina barn och det kan göras för att du vill att dina barn ska älska dig. Om du sopar banan åt dina barn i för stor utsträckning fråntar du dem känslan av maktfullhet och känslan av att de kan skapa sitt eget liv. Om du gör det för att FÅ kärlek av dina barn är du ILLA ute. Det kan skapa konsekvensen att de tappar respekten för dig och att de trampar på dig. Jobba på din självkänsla och din mognad.

Våga vara OGILLAD och EJ omtyckt ibland

Det finns inga perfekta föräldrar

En familj. Pappa sitter närmast, behagfullt tillbakalutad i soffan. Han har en remote control i vänster hand. Mamma har hörlurar på sig och gör något med sin laptop. Storebror jagar flugor med en flugsmällare. Lillasyster pysslar med sin nalle mittemot mamma på bordet. Att ta hand om våra barn och ungdomar är att bevaka en investering.
Perfekta föräldrar är en utopi - de finns inte. Däremot är du som förälder ansvarig för att du skaffat barn. Ta detta ansvar.

🐾 Avslutning

Det finns inga perfekta föräldrar (sett ur något slags koncept) och kommer aldrig att finnas (eftersom livet är så mycket större än ett koncept). Att vara förälder är en VERKLIG utmaning. För att få köra bil behöver du körkort och barn kan alla skaffa.

Vad säger det?

Jag hoppas att du här fått nya infallsvinklar som kan underlätta och berika.

I kärlek till alla VUXNA och BARN som kämpar på 

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

Vi ser faktum, detta “det som är”, som är lidande. Jag lider och sinnet gör allt det kan för att fly undan det. Fly därför inte undan sorgen. Det betyder inte att du blir morbid. Lev med den . . . Vad händer? Iakttag. Sinnet är mycket klart, skarpt. Det står inför faktum. Lidandet förvandlat till passion är oerhört. Ur det stiger ett sinne som aldrig kan bli sårat. Punkt. Det är hemligheten.
Jiddu Krishnamurti
Skolbarn bråkar med varandra

Det förflutna och särskilt barndomen påverkar dig i nuet

Om barndomen och ditt inre barn. Det förflutna och särskilt barndomen påverkar dig i nuet. Detta blir särskilt uppenbart i mötet med andra människor. En nära kärleksrelation kan ofta locka fram sidor hos dig som du inte hade en aning om att du hade.

Fortsätt läsa →
En blond tonårsflicka använder läppstift och skriver ordet HAT på en spegel

Sluta hata dina föräldrar och bli vuxen

Hatar du dina föräldrar? Vilka konsekvenser får detta hat? Bearbeta relationen med dina föräldrar, bli vuxen och öka din självkänsla. Hatet till dina föräldrar bor i dig och det är där det fräter sönder allt som syra. Sluta hata och skylla på dina föräldrar. Ta makten i ditt liv och vägra släppa den ifrån dig. Lämna hat och offerskap och var vuxen.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster