Att gå ner i vikt. Coachen tipsar om viktminskning

En rödhårig man är på väg att äta upp vågen han ska väga sig på. Han kämpar med att gå ner i vikt.

Om viktminskning. Här finner du tips på hur du kan göra för att gå ner i vikt. Att gå ner i vikt är enkelt i teorin så det behövs inga teoretiska tips. Det som framförallt behövs är praktiska tips. Då du vill gå ner i vikt ställs du oundvikligen inför dina egna MOTSTÅND.

Bara för att klargöra detta med TEORI och PRAKTIK:

Teorin

Teorin vid viktminskning är den taktik du vill använda dig av. Det finns många teorier kring hur du ska bära dig åt för att gå ner i vikt.

Praktiken

Praktiken är applicerandet av viktminskningen i ditt liv som det ser ut idag i vardagen

Viktminskning i praktiken

Vi kommer här att fokusera på PRAKTIKEN.

Kanske behöver du göra vissa ändringar i din livsföring?

Att gå ner i vikt kan kräva kraftfull självdisciplin men också din förmåga att uppskatta och värdesätta dig själv för de framsteg du gör. Viktminskning är definitivt ett arbete som du gör med dig SJÄLV. Minns också att alla människor är olika. Vår ämnesomsättning skiljer sig åt. Kanske har du märkt att vissa människor kan äta hur mycket som helst samtidigt som de inte rör sig och ändå vara smala och slimmade som laxar. Därför bör du undvika att jämföra  dig med andra. Se det istället som en egen resa du gör med dina förutsättningar.

Starta din viktminskning - köp en våg och ett måttband

Det första du gör är att du inventerar nuläget utan skönmålning och svartmålning. Detta handlar helt enkelt om att se hur det ser ut IDAG. Köp en våg och väg dig eller/och skaffa ett måttband för mätning av midjan och mät denna. Låt det gå några dagar och se hur vikten varierar.

Notera och se hur den varierar från dag till  dag . . .

Iaktta och analysera även ditt liv:

Hur OFTA motionerar du? Vad ÄTER du och vad DRICKER du?

Hur ser livet ut i övrigt? Är du  ÖVERARBETAD? Finns det TID att motionera och  kan du skapa UTRYMME för en annan kosthållning?

Är du LYCKLIG i ditt liv? Är övervikten ett resultat av något i ditt liv som borde FÖRÄNDRAS?

Ställ FRÅGOR till dig själv. Fundera på detta med ditt beslut att gå ner i vikt. Låt det gå någon vecka så att du verkligen GRUNDAR beslutet inom dig utifrån ett verkligt beslutsunderlag. När du får KOLL på situationen är det möjligt att påbörja de förändringar du vill ha. Detta gäller för övrigt ALLT i livet.

  1. Ta ett GRUNDAT beslut
  2. Bli OMUTBAR

Viktigt när du vill gå ner i vikt

Två kvinnor står och pratar på idrottsarena. De hjälper varandra att gå ner i vikt.
Att ha en en pålitlig och ärlig vän som också vill gå ner i vikt är värdefullt. Ni kan använda varandra som stöd då viljan sviktar. Ni kan hjälpa varandra att hålla er till den plan ni bestämt. Det är lättare att svika sig själv då ingen ser.

Nu, då du både INOM dig och UTOM dig, gjort en inventering av ditt liv, har du bättre underlag för beslut.

Vad FINNER du? Kanske upptäcker du att din syn på dig själv inte STÄMMER med verkligheten?

Det finns faktiskt människor som har MOTSATTA problem. Det finns människor som hetsäter och svälter sig själva till döds. Rannsaka dig själv och KÄNN IN.

Hur VIKTIGT är det för dig att gå ner i vikt? Finner du ändå att det är RELEVANT att minska på din kroppshydda?

Om beslutet tas utan god underbyggnad och med bristfällig motivation är risken STOR att du misslyckas. Det FINNS inga misslyckanden för övrigt. Eftersom du intalade dig själv (affirmerade) att du skulle misslyckas genom otillräcklig motivation så LYCKADES du ju med att misslyckas så att säga. Sådana "lyckade misslyckanden" kan lätt skapa NYA misslyckanden i framtiden. Skapa goda förutsättningar för att lyckas. Om du är nöjd med din kropp så är ju allt FRID och FRÖJD.

För mig känns det viktigt att känna LÄTTHET

Min viktminskning

Katt står vid ölglas på bord. Han kommer högst troligt inte smaka på ölen. Bara titta. Ett bra förhållningssätt för dig som vill gå ner i vikt.
Öl är som flytande bröd och alkohol är socker. Om du gillar öl och alkohol behöver du KOMPENSERA med en hel del träning för att förbränna energin.

För något år sedan vägde jag mig på simhallen och upptäckte till min förvåning att jag vägde 110KG. Vad hade hänt och hur hade det gått  till? Jag hade inte vägt mig på länge och min generella uppfattning om mig själv var att jag vägde kring 93-95kg. Det var väl ungefär så länge sedan jag hade vägt mig.

Som den elitidrottare jag var med ständig träning (ofta två pass om dagen och ibland mer) behövde jag aldrig oroa mig över figuren. Vikten stiger SNABBT för en person som rört sig mycket i ungdomen. Elitidrottare har HÖG ämnesomsättning och de äter mycket samtidigt som de förbränner mycket. Om den fysiska träningen minskar samtidigt som ätandet och drickandet ligger kvar på samma nivå ÖKAR helt logiskt vikten. Jag ska strax återkomma till denna logik. Nu tillbaka till mina 110kg. Dessa 110kg var inte muskler utan en hel del fett. Det var helt enkelt en så kallad:

ÖLMAGE

Denna var hade jag fått genom att dricka öl i kombination med för lite motion. Öl är gott och samtidigt innehåller det mycket energi som lagras i kroppen som fett. Under ett par år har jag stegvis minskat ner min vikt och i morse vägde  jag 98,8 kg och mitt mål fram till den 4 sep kl10.00 är 97kg. Numera är jag inte fet. Det är bara det där lilla extra i kombination med att jag vill utmana mig själv som är min motivation.

Du är en av mina 4000 coacher!

Vad jag gjorde i ovanstående avsnitt var att jag just skapade 4000 coacher genom Morrhårets 4000 prenumeranter. Nu VET ni och nu kanske det finns någon av er som frågar mig om min vikt. När vi delar med oss av våra målsättningar placerar vi oss själva framför en publik. Detta kan definitivt hjälpa oss om vi tar vårt eget ord till andra på allvar. Som jag ser det har jag satt min egen trovärdighet på spel. Mitt ord betyder något för mig och därför fungerar det.

Gör det du också

Skapa utomstående "coacher" som hjälper dig.

En av fördelarna med en personlig coach

Papper med plan för att gå ner i vikt med hjälp av coaching.
Då du har en utomstående person som ser dig får du hjälp att hålla dig till ditt JA när NEJ kommer upp från någon obegriplig plats. Det kan vara en coach och det kan vara en rak, ärlig och pålitlig vän.

När du delger dina utmaningar och dina mål till andra sticker du ut HAKAN. Du har placerat dig i en situation där du UTMANAR dig själv. Detta med kraften i att dela med sig av mål och intentioner till andra är en viktig del i arbetet med en personlig coach (samtidigt finns det många andra viktiga delar). Då du går hos en coach och där uttalar din målsättning skapar du samtidigt en TREDJE KRAFT. Alltså någonting utanför dig  själv där JA  och NEJ finns.

Har du märkt att du pratar med dig själv?

Det pågår ständigt en inre dialog där inne. När du bestämt dig för något dyker genast en kraft upp där inne som vill SABOTERA. En kraft som säger NEJ till det du egentligen VILL. Det uppstår en dualitet inom dig. Med en TREDJE kraft (en eller flera personer UTOM dig) är det lättare för dig att HÅLLA det du lovat dig själv. Det är lättare att bryta löften till dig själv i det TYSTA. Då du kommunicerar dina mål med andra underlättar du därför för dig själv i genomförandet av det du innerst inne VILL i livet.

MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Din motivation och kraft

Vad fungerar bäst för dig? Vad gör dig motiverad? Hur skulle det vara att betala 100 000kr till en god vän om du fallerar med ditt viktminskningsprogram?

Inte som ett straff, utan som ett sätt att visa för dig själv hur viktig du är, och hur viktigt ditt löfte till dig själv är för dig. Kanske föredrar du att ha en belöning som motivation. Låt oss säga att du som belöning för uppnått resultat istället får spendera dessa 100 000kr på nya kläder (eftersom de gamla inte kommer att passa längre). Alltså en kombination av belöning och konsekvenser.

Hur låter det? Hur viktigt är det för dig att gå ner i vikt? Vad är viktigt för dig?

Gå ner i vikt snabbt och utan ansträngning!

På bordet ligger piller, måttband, en spruta och en skalpell. Löningar, hjälpmedel och verktyg för att gå ner i vikt.
Det finns många lösningar på marknaden för den som vill gå ner i vikt. Ofta utlovar de resultat utan större ansträngning.

Hur låter detta styckes rubrik? Känner du igen den typen av rubrik?

De är säljande för att vi människor vill ha just det. GODA resultat UTAN ansträngningar och omprioriteringar. Det hela är rätt enkelt egentligen:

Om du äter MYCKET och rör dig LITE så samlas energin i kroppen och den lagras som FETT. Det handlar alltså om att äta MINDRE och röra sig MER.

Detta är att ändra på receptet för att på så vis få ett annat resultat. Många vill ha ett piller utan att behöva ändra på sitt liv. Därför finns det många bantningspiller, böcker om att gå ner i vikt och artiklar om bantning. Människor vill gå ned i vikt UTAN ansträngning.

Fungerar det?

Samma sak är det med sjukdomar och diagnoser. Jag känner läkare som upplever hur patienter blir irriterade och ARGA då de ombeds att ändra på sitt liv och göra förändringar i livsföringen. Vad de upplever att patienten vill ha är ett recept eller en operation, och sedan vill de fortsätta leva livet som innan. De tar alltså inte tag i det som förorsakat problemet.

Sätta mål för din viktminskning

Kvinna mäter sin mage ed måttband. Första steget i viktminskningen är att få en sann bild av utgångsläget.
Om du upplever att din vikt är ett problem eller om du vill utmana dig själv är första steget att se VERKLIGHETEN. Vad väger du? Hur många centimeter mäter din mage?

Att gå ner i vikt är ofta ett långsiktigt arbete och det krävs många gånger uthållighet och vilja. Se till att du har god motivation och gör det till ett roligt projekt. Det handlar inte om att du ska PLÅGA dig själv med kadaverdisciplin, slag och skäll. Bestäm dig hellre för att minska färre kilon under en LÄNGRE period än många kilon på en gång.

🐾 Gå ner i vikt med denna plan

Sätt upp ett rimligt mål med delmål

Gå framåt i tiden och bestäm dig för ett mål. Du kan gå så långt fram som 1 till 2 år. Bestäm vilken vikt du ska ha ett visst datum framåt i tiden och räkna sedan ut hur mycket du bör gå ner varje vecka för att komma fram till målet. Kanske ser du att det är nödvändigt att justera målet med hänsyn till den tid du har på dig.

Positiva bilder

Affirmera  hur du kommer att må då du uppnått målet. Skapa positiva bilder. Gör viktminskningen till ett roligt och glädjefyllt projekt.

Kort repetition

  • Skapa dig en totalt ärlig och SANN bild av situationen:

Vad väger du egentligen idag? Vilka förutsättningar finns?

Utifrån din sanna och ärliga bild av nuet bygger du upp din  motivation på en solid grund.

  • Bygg upp ett kontaktnät som stödjer dig:

Här kan en personlig coach som du trivs med vara värdefull som stöd. Även raka och ärliga vänner är värdefulla. Detta handlar om stöd. Det är lättare att smita undan i sin ensamhet än då du är omgiven av stödjande människor.  

  • Fundera på konsekvenser och belöningar:

Vad fungerar för dig?

Sist men inte minst och alltid. Ha ROLIGT medan du håller på. Gör viktminskningen till ett positivt och roligt projekt genom POSITIVA inre affirmationer. 

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

We are all so eager to act. One must act, but here you have to watch the whole thing without any sense of doing something.
Jiddu Krishnamurti
7 nykterhetsmedaljer i olika färger är arrangerade som en blomma

Alkohol, alkoholproblem och inspiration till förändringar

Alkohol är en del av vårt samhälle. Har du erfarenheter av alkoholproblem? Det kan vara egna problem eller andras. Här resonerar jag kring alkohol och alkoholmissbruk. Bli inspirerad till förändringar och få tips kring alkoholproblem.

Fortsätt läsa →
Klossar med bokstäver formar orden GÖR DET BARA ANNORLUNDA

Att bryta mönster och skapa ditt liv som du innerst inne vill ha det

Har du märkt att livet ofta går på rutin? Dessa rutiner är uppbyggda av mönster. Dessa mönster skapade du i det förflutna. För att kunna skapa det liv du innerst inne vill ha behöver du BRYTA de mönster som om och om igen skapar OM ditt liv.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster