Offerskap och martyrskap. Är du ett offer och en martyr?

En törnekrona med taggar - en sådan martyrer brukar ha på sig

Vad innebär det att vara ett offer och en martyr? Hur kan du ta dig UR offerrollen och martyrskapet? Detta tas upp här. Offerrollen och martyrskapet har som konsekvens en stor maktlöshet och frustration. Sluta vara offer och bli MAKTFULL.

Vid en första anblick kan det te sig lockande att vara ett offer och en martyr. Det kan se ut som att det finns VINSTER med att använda kreativiteten till att skapa ursäkter och skuld. Det kan synas bekvämt att skylla på andra  och att styra genom skuld. Samtidigt gör det dig oerhört:

 • MAKTLÖS
 • KRAFTLÖS
 • Negativt SÅRBAR
 • RÄDD

Du kan ALDRIG förändra en annan människa. Så länge du fortsätter att skylla dina misslyckanden och din livssituation på andra människor förblir du OERHÖRT maktlös. Dessutom lägger du över ansvaret och initiativet i ditt liv på dessa personer som du kanske upplever som elaka och ondskefulla. Den dagen du ställer dig upp och säger:

- "Jag är själv ANSVARIG för att jag har dessa människor omkring mig. Jag har nu bestämt mig för att ta MAKTEN och ta plats i mitt EGET liv."

Den dagen tar du makten i ditt liv. Den dagen har du avslutat offerskapet och du har påbörjat resan mot att skapa det liv du innerst inne vill ha.

Martyrskap - hur ett offer blir en martyr

En kvinna och en man kommer gående mot dig. De går längs en grå husvägg till vänster. kvinnan går först och mannen kommer efter. Kvinnan ser less ut. Hon blundar och håller händerna för huvudet. Hennes partner har beklagat sig tillräckligt nu. Ett offer och en martyr kan förpesta tillvaron för sina medmänniskor.
Nu är det BRA! Hela vägen från gymmet har han beklagat sig! Detta ältande är som TORTYR! Jag blir TOKIG! Hans offerskap är fruktansvärt! Det är SÅ synd om honom och allting är andras fel. Har han bara idioter omkring sig? NEJ! Det är han som är en idiot som ser det så. Var ska jag ta VÄGEN? När han är på det här humöret är han såå oattraktiv! Det var inte denna man jag gifte mig med! Stackars lilla DU! Det är SÅ synd om dig!

Martyrskap har nära anknytning till att vara ett offer. Usama Bin Laden ses numera som en martyr av extremistiska muslimer. De som spränger sig själva i folksamlingar ser sig själva som martyrer. Historiskt har människor och djur offrats på bål för att blidka gudarna. Martyrskap har nära anknytning till att vara ett OFFER. Ett offer blir offrat och det är maktlöst. Ett offer har inga valmöjligheter. Ett offer är handlingsförlamat. Under 2000-talet i västvärlden offrar vi vanligtvis varken människor eller djur för att blidka gudarna eller en högre makt. Din känsla  av att du är ett offer är en ILLUSION. Ett offer kan styra genom att skapa skuldkänslor i andra. Det är då offret även blir martyr:

- "ja, tänk ALLT jag gjort för dig och vad har jag fått för DET?"

Detta fungerar bara så länge omgivningen vill spela med i detta elaka spel.

Offer använder ofta ursäkter

Ung kvinna ser ledsen ut. Hon tycker synd om sig själv. Hon ligger i sängen under täcket och håller om en kudde.
- "Lilla jag. Det är verkligen SYND om mig som har det så jobbigt. Dom är SÅÅ dumma mot mig!". Känner du IGEN dig? Det kan vara OK att ta på sig offerkoftan IBLAND. Det kan vara ok att ligga under täcket, krama kudden och tycka synd om sig själv för en stund. Det kommer dock en punkt då det är dags att LÄMNA sängen och kliva upp. En punkt då du lämnar offerskap och martyrskap till förmån för MAKTFULLHET och HANDLING.
 • Ett offer skyller allt på ANDRA och ANNAT
 • Ett offer använder sig flitigt av URSÄKTER

Om du vill komma ur offerrollen – gör TVÄRTOM.

 • Ta ANSVAR för saker
 • Säg att det är DITT fel
 • Säg att du är ANSVARIG

Det gör dig STARK och MATFULL, även om det vid  en första anblick kanske inte verkar så. Det handlar inte om skuld eller skam. Det handlar om maktfullhet. Har du någon gång hållit på med  idrott eller andra aktiviteter där din prestation mäts med  andras? Ett offer skyller på:

 • Skorna
 • Vädret
 • En stukad fot

. . . eller något annat. Gör tvärtom och ta ANSVAR:

 • Jag är ANSVARIG för att jag inte köpte rätt skor
 • Jag är ANSVARIG för att jag inte tog med mig rätt kläder
 • Jag är ANSVARIG för att jag stukat foten

Ta ansvar på jobbet. SLUTA skylla på andra. Ta hela  tiden ditt ansvar i konflikter. Det kan upplevas som skrämmande och i början kan du initialt ta ansvar för mindre saker. På detta sätt kommer du att gå BORTOM offerrollen. SLUTA klaga och gnäll på politiken. GÖR något för att förändra  den istället. Det MINSTA du kan göra är att gå och rösta då det är val. Skriv och tala konstruktivt med människor runtomkring dig.

GNÄLL inte! LÖS det!

Kom med problem och våga också komma med LÖSNINGAR. Lösningsorientering  är maktfullt. Den andra sidan av offerrollen är faktiskt att vara maktfull. SLUTA prata illa om andra människor.

Om du kallar människor för idioter – vad  gör det DIG till?

Tala med dessa personer om hur du vill HA det i er samvaro:

 • Berätta vad du tycker OM och vad du INTE tycker om
 • Tala om hur du vill FÖRÄNDRA er relation
 • UTTRYCK dina behov till andra

Tankeläsning fungerar INTE.

Sätt gränser med personer som inte accepterar och respekterar dig som du är. Eventuellt kan det vara läge för en TIMEOUT eller i fall av kraftiga övertramp ett AVSLUT av er samvaro. Det kan vara jobbigt och det kan kännas tomt då du avslutar en relation. Lita på att även om det inte känns så just då kommer något annat bortom tomrummet. Om du  tillräckligt kraftfullt uttryckte din sanning kommer detta nya att vara just något NYTT och högst troligt i linje med det du vill HA. Annars möter människor ofta samma utmaning i livet och gör samma misstag OM och OM igen. Detta för att de gått vidare utan att göra klart för sig själva och berörda parter vad de INTE vill ha och vad de faktiskt VILL ha.

Missa inte NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Hur sluta vara offer och martyr?

🐾 Handlingsplan för att gå bortom martyrskap och offerskap

Det finns ett värde i att ibland ta det lugnt och för vissa stressade människor kan det faktiskt handla om ÖVERLEVNAD då ohälsa skapats av långvarig stress. Ibland kan det vara bra att inte göra någonting för att tillåta varandet i nuet. Det är dock STOR skillnad på att vara i nuet i lugn och att befinna sig i handlingsförlamning och en offerroll. Handlingsförlamning kan vara UTOMORDENTLIGT stressande.

Hur ser det ut för DIG? Känner du dig ofta handlingsförlamad och maktlös?

Våga vara den du ÄR och sluta agera martyr. Du kanske inte har modet eller möjligheten att gå på målet direkt. Gör då något som ligger i nära anknytning till det. Återigen - prova att ta ansvar för SMÅ saker i situationer där du tidigare agerat martyr och offer. Medvetandegör dina egna ursäkter och ta ansvar. Att ta ansvar för det som är ditt ansvar känns skönt. Du blir en  kraftfull person med KONTUR och KARAKTÄR. Martyrskapet har ofta sin förklaring i det förflutna, som  påverkar dig via präglingar och mönster du bär med dig i livet. Utforska själv och/eller gå till en professionell person och prata om detta. Du kan då få FÖRSTÅELSE för vad som skapat dessa förhållningssätt hos dig.

Växla perspektiv

F-N Vilken HÖG! Det är alltid jag som stryker! Är det någon som någonsin tackat mig för det? Det är såå synd om mig! Riktigt sorgligt att jag ska ha denna hög framför mig. Jag är värd bättre! Jag VET att jag inte strukit på en månad . . . fast jag har inte haft TID! Jag var sjuk en period, sedan var det helgerna i sommarstugan, barnens läxläsning och allt annat som hände. Det är inte MITT fel! F-N vad jag är ARG! Livet är PEST!

Genom att växla perspektiv kan du enkelt leka med offerrollen och martyrskapet:

1.     Prova en dag att skylla ALLT på andra

Vad du än råkar ut för så är det ANDRAS fel. Du har absolut INGENTING med det att göra. Krydda även med martyrskap och ge skuld till omgivningen. Om du har ett husdjur kan du prova att ge skuld till detta. Katten, hunden eller pungråttan kommer inte att fatta någonting. Det gör ingenting för du LEKER nu.

2.     Nästa dag provar du att ta ANSVAR

Du är ANSVARIG för allt som händer i ditt liv. Allt som händer dig är DITT EGET ansvar och det är DINA handlingar som skapat situationen. Detta ansvarstagande neutraliserar samtidigt martyrskapet. Detta eftersom du kommunicerar maktfullhet istället för martyrskap till omgivningen. Du kan även prova att leka denna lilla lek med en sakfråga i ditt liv. Efter genomförande kan du ärligt fundera på vad som kändes bäst.

Hur vill du leva ditt liv? Vill du vara ett offer och en martyr eller vill du ta ansvar och vill du vara maktfull?

Vad göra med offer och martyrer i din närhet?

Att tycka synd om sig själv ibland är mänskligt och det är ok att för en stund ta på sig offerkoftan.

- "Hur ofta och hur länge är ok?"

Känn in . . . vilka behov har DU som vän eller närstående? Hur LÄNGE vill du lyssna?

Om det känns sant för dig har du rätt att fysiskt AVLÄGSNA dig från offret. Du behöver inte vara otrevlig. Ditt liv är ditt liv och du bestämmer över det. Martyrskap fungerar bara så länge någon känner skuld. JOBBA med dina skuldkänslor.

Hur verkliga ÄR dom? Har du något du BORDE känna skuld eller skam över inför personen?

Är personens martyrskap eller offerroll:

 1. DIN resa?
 2. HANS/HENNES resa med sig SJÄLV"?

Jobba på din SJÄLVKÄNSLA. Att sluta vara offer och martyr och istället bli ansvarig och maktfull är en STOR sak. Ansvarstagande och maktfulla människor skapar ett maktfullt och ansvarstagande samhälle. Detta behövs för att lösa de utmaningar vi som värld STÅR INFÖR och för att på ett personligt plan skapa ett MENINGSFULLT liv.

The time is always right to do what is right
Martin Luther King Jr.

Öppna upp och skapa flöde i livet

Egots rädsla stoppar flöde, kreativitet och kärlek. Våga framträda och ta din rättmätiga plats. Skapa flöde och välstånd genom att välja ljus och kärlek. Gå bortom egot och tillåt flödet i ditt liv genom att öppna upp och släppa IGENOM kärleken.

Fortsätt läsa →

Förverkliga dina drömmar

Vilka drömmar har du? Vad är det du skulle vilja förverkliga? Segla runt jorden? Bli en underbar förälder, partner, älskare, son, dotter, hantverkare eller semesterfirare? Här får du tips och inspiration för att förverkliga dina drömmar.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster