Ilska och vrede. Vad blir du förbannad på?

En ilsken och vredesfylld man slår sönder en laptop med en slägga

Här tar jag upp ilska och vrede. Vad triggar din ilska? Ilska är en naturlig känsla. Ilska förorsakar dock problem för många människor. Här följer reflektioner kring vrede och ilska samt tips kring hur du kan förhålla dig till ilskan när den svämmar över och förgör likt Chivas eld.

Är du arg? Händer det att du skriker och skäller på dina barn, din partner, medtrafikanter i trafiken och  andra? Har det till och med hänt att du brukat våld mot dig själv och andra?

Givetvis kan ilskan vara värdefull för att, i vissa situationer och med vissa människor, sätta gränser. Att uttrycka ilska signalerar till omgivningen att något är fel, och att människor möjligen har klivit över en gräns. Lyssna dock på din känsla av ilska. Ilskan säger att något är fel. Fundera på om det är något verkligt som händer i livet eller om det handlar om en händelse som triggar något gammalt sår. Att det har att göra med "ditt förflutnas verkan i nuet".

Min historia

Jag minns min älskade far. Som liten brukade jag ibland på helgerna följa med honom till något bygge där han arbetade med att reparera den entreprenadmaskin han hade. Jag minns många situationer med ilska:

 • Doften av svettiga arbetskläder
 • Kokkaffe i termos
 • Minnesbilder av blixtrande svarta ögon
 • Svart och sotig motorolja
 • Smörjfett och blod

Allt detta ackompanjerat med:

 • Svordomar
 • Skrik
 • Vrål

Då far var i full gång fanns inte så mycket utrymme för mig som liten pojke att vara arg. Fars ilska var ju så överväldigande stor som det var då. Ofta handlade nog fars ilska om att han gjorde saker han egentligen inte ville göra. I tonåren blev det som en logisk följd, av nämnda situation, en hel del ilska och uppgörelser med far. Mönstren kring ilska (som jag tog över från far) hade jag sedan med mig från tonåren och uppåt.

Den ilska jag hade förorsakade problem för mig

En man och en kvinna - ett par - har krig i köket. Deras vapen är städredskap. De skrattar. Att bli arg som på en teaterscen.
Det är härligt att SKRIKA! Som någon slags Jarl kulle: -"Ring klockjävel! RING!!". Har du en partner som är lagd åt det hållet ringer gonggongen med BESKED för första ronden och ni är igång på alla cylindrar. Det är mest yngre förmågor som ägnar sig åt dessa teaterstycken. undantag FINNS.

För att ta några exempel i mitt eget liv. Precis som far kunde jag bli "fly förbannad" då det krånglade när jag skruvade på någon gammal bil jag hade eller då någon inte gjorde som jag tyckte att de skulle göra i trafiken, eller någon annan händelse som var icke önskvärd  enligt mitt inre filter. I ett av de första förhållandena jag hade var min/vår expressiva ilska definitivt ett problem. För att nämna några extrema händelser: Vad sägs om filmjölkskrig i köket med efterföljande skratt och rengöring av tak och väggar som huvudsaklig sysselsättning? I samma "dramatiska" förhållande ingick att:

 • Smälla i dörrarna så att dörrkarmarna lossnade
 • Riva ner och förstöra duschdraperiet
 • Slå sönder en piedestal
 • Säga elaka saker
 • Hot om att göra slut
 • Hot om att gå och att gå fly förbannad och med massor av gråt

Där har vi några av händelserna som vi båda stod för och med facit i hand känns de absurda och samtidigt är de logiska. Här måste tilläggas att vi båda var involverade i teater och skådespeleri och att vi båda var väldigt expressiva.

Många blir arga som på en TEATERSCEN. Detta innebär att de, liksom jag och min dåvarande partner faktiskt agerar som skådespelare. Dels finns detta med ENERGIKICKEN det ger och en annan aspekt kan vara en mer eller mindre medveten strategi för att behärska andra genom att skapa RÄDSLA med sin ilska. En annan faktor för mig var min fars hastiga dödsfall och min bristfälliga sorgebearbetning där jag inte TILLÄT sorgen, utan omvandlade den till ILSKA. Anledningen till detta var att  jag präglats med att sorg och gråt inte var ok. Eftersom sorgen måste ut, tog den vägen genom ilskan.

Känner du igen dig i något av detta?

Kortfattat går det att säga att sorg och gråt i mitt fall mörkades ned med ilska och skrik. Min erfarenhet av tusentals klienttimmar och livet som helhet är att ilska är en känsla som ofta ersätter ANDRA känslor och ANNAN kommunikation. Detta blir mycket tydligt om vi tar med i beräkningen den andra vägen ilskan kan ta:

PASSIV ILSKA.

Ilska kan ersätta känslor  av:

 • Sorg
 • Ledsenhet

och olika former av rädsla. Därför går det att säga att ilska är uttryck för RÄDSLA. Rädslan kan handla om att du lärt dig att det inte är ok att uttrycka sorg och gråt. Rädslan kan handla om misstro och en föreställning om att han/hon ändå inte kommer att lyssna på dig. Kanske till och med rädsla för att du ska bli hånad. Allt detta är obearbetade resultat av din historia från den dag du som spermie simmade in i din mors livmoder. För att komma till rätta med detta kan det ofta vara värdefullt att gå bakåt för att förstå den där lilla killen/tjejen där inne.

DITT INRE BARN

MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Reaktioner på ilska

Ett yngre par står och lagar mat i köket. Mannen, till höger, är arg. Han gormar och skriker. Kvinnan, till vänster, vet inte riktigt hur hon ska reagera. Bli arg eller gråta. Hon blandar sallad i en skål.
Hmm . . . han är igång igen. Ska jag gråta? Hmm . . . nej. Ska jag använda mina samurajkunskaper och köra in slevskaften i ögonen på honom eller kanske hela skålen rakt i ansiktet? Nej . . . hmm. Vad brukar du välja? Vilka mönster har DU?

Vi människor reagerar på varandras ilska. Reaktionerna handlar om var och ens historia kring ilska. När du upplever andras ilska är det som att se in i en spegel av din historia kring ilska. Ilska triggar ofta ilska i omgivningen. Denna ilska kan vara helt öppet uttryckt eller passivt manifesterad (återkommer till detta längre fram). Det är detta som gör att våldsamheter med fysiskt våld, verbala  övergrepp och annat uppstår. Två personer med mycket inneboende ilska möts och tillsammans bygger de upp aggressionerna. I olyckliga fall kan det sluta MYCKET illa.

Det kan också vara så att det enbart är EN person som har okontrollerbar ilska och att den andra parten då är medberoende till den andres ilske-missbruk. Ilska ger en kick och många blir (mer eller mindre medvetet) arga för att få denna kick. Man kan säga att de pundar på sin ilska.

Vad kan du göra med din ilska?

Hur är det med dig? Vilka tankar får du efter att ha läst detta?

Om du har svårt för att uttrycka dina behov, och att sätta sunda gränser, kan umgänget med andra bli utomordentligt tufft, och ilska riktad utåt eller inåt blir ofta följden. Många väljer i detta läge att frånsäga sig kontakten med andra och drar sig undan, för att de upplever det som svårt att säga nej. Lösningen kan i sådana situationer vara att, för det första lyssna  på dig själv och utröna vem du ÄR och vilka BEHOV du har. Sedan uttrycker du denna sanning till omgivningen. På så vis kan du minska på din ilska.

🐾 Inventera

Du ser ett anteckningsblock och en hand med en penna. Anteckningar görs för att skapa medvetenhet kring vrede och ilska i livet.
Notera de tillfällen då du blivit arg, notera vad det var som utlöste ilskan, notera vilka konsekvenser din ilska får och red ut vilka BEHOV ilskan signalerar.

Inventera din ilska. Köp en anteckningsbok och anteckna varje dag de tillfällen då du blivit arg. Fundera på och notera vad det var som utlöste ilskan. Ilska triggas ofta av ouppfyllda förväntningar. Exempelvis kan det röra sig om att du förväntar dig att människor ska använda blinkers då de byter fil i trafiken. Det kan röra sig om att du förväntar dig att din partner ska vilja ha sex med dig. Att neka sin partner sex KAN också röra sig om passiv ilska. Notera även konsekvenserna av din ilska. Det kan handla om allt från ilskna blickar i trafiken till ett havererat äktenskap och i extremfallen fysiska skador på dig själv och andra.

 1. Under några veckor - notera de tillfällen då du blivit arg
 2. Fundera löpande och notera vad det var som utlöste ilskan
 3. Notera löpande vilka konsekvenser din ilska får

🐾 Ditt förändringsarbete

Se över listan och notera de mönster du ser. Första steget i utvecklingen är medvetenhet:

Vilka osedda behov ligger bakom din ilska? Vad kan du göra för att tillgodose dessa behov?

På detta sätt kan du översätta din ilska till behov och minska på din ilska genom att förändra ditt liv i självkärlek.

--

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

De som fortfarande lever I slaveri och de som fortfarande sover behöver hjälpare, så att guds röst kan höras genom deras uppvaknande
En Kurs i Mirakler
En människoliknande robot håller i ett stort rött hjärta på bröstet. Blå neutral bakgrund.

Känslor är naturliga energier

Känslor är naturliga energier och det är en del av att vara människa. Känslor signalerar även våra behov. Att bortse från känslorna är därför att bortse från sina behov. Ta känslorna i beaktande för ett lyckligt liv.

Fortsätt läsa →
En arg man i skuggorna. Bara en del av ansiktet är synligt - ögonen är synliga. Symboliserar passiv och dold ilska.

Passiv ilska - att skada andra utan att synas

Passiv ilska genomsyrar samhället. Konsekvenserna är omfattande och det skadar dig själv, företag, organisationer och länder. Passiv ilska får djupgående och ofta mycket kostsamma konsekvenser. Passiv ilska skadar och förstör under ytan.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster