Kommunikation och relationsproblem

Ledsen och deprimerad kvinna sitter med armarna korsade på sängkanten. Hennes man sover obekymrat i sängen. De har kommunikationsproblem.

Om kommunikation och relationsproblem. Sann kommunikation tar med känslorna. Lögner för er ifrån varandra så, tala sanning, både till dig själv och din partner. Lyssnandet är viktigare än talet i kommunikationen. Lyssnande är en bristvara idag. MÅNGA vill tala och FÅ vill lyssna.

Kommunikation

Kommunikation på alla nivåer är en av mänsklighetens STÖRSTA utmaningar. Idag har vi problem med kommunikation:

 • Mellan länder
 • Med planeten vi bor på
 • Mellan akademiker och praktiker
 • Med våra barn och ungdomar
 • I kärleksrelationer

Om vi kunde förbättra vår kommunikation skulle mycket vara vunnet. Här talar jag framförallt om kommunikation för att lösa relationsproblem. Vad som FUNGERAR och vad som INTE fungerar. Jag tar upp fällor och hinder som du kan förhålla dig till. Då du förstått, vet du vad du kan göra. Du kan också välja att inte göra något. Det är DITT val - fast GNÄLL inte då du har problem. Du har valt det SJÄLV genom att inte använda verktygen som bjuds.

 • SANN kommunikation innebär att tala SANNING
 • SANN kommunikation tar med KÄNSLORNA, där era behov finns

För att kunna tala sanning behöver du först ta reda på vem du ÄR och utifrån detta vara sann och tala sanning till dig SJÄLV. Om du inte vet vem du är kan du inte tala sanning, för du känner inte till din egen KONTUR. Du blir som en formlös massa uppbyggd av:

 • Teorier
 • Idéer

och influenser UTIFRÅN.

Vem vill vara med ett KONCEPT? Vill DU?

Se till att du lär känna dig själv. Skapa KARAKTÄR och KONTUR. Två hela människor kan ha en HEL relation i sanning och de kan kommunicera sant eftersom de är HELA och inte delade och fragmenterade. Samtidigt finns det inte fullkomligt hela människor på denna plats (Jorden). Vi kan enbart STRÄVA mot helheten och det är gott nog

 • 1/2x1/2=1/4
 • 1x1/2=1/2
 • 1x1=1

Som du ser kan det inte bli mer än "1". Alltså HELT. Ju helare ni är var och en för sig, desto lättare går det att kommunicera.

Se till att jobba mot att bli HEL

BRA! Du och din älskling har bestämt er för att bli bättre på att kommunicera med varandra. Det gläder mig. Vi börjar med något som är som "flodhästen i vardagsrummet". Alla ser den och ingen säger något. Den bara står där och glor på er.

Jag talar om TV, INTERNET och SOCIALA MEDIER

Okontrollerat och gränslöst användande av internet och TV skapar tveklöst relationsproblem och även andra problem.

TV och internet

En man och en kvinna sitter bredvid varandra vid köksbordet. De skickar sms till varandra. Symbol bristfällig kommunikation.
EVA: "Mjölken är slut", ANDERS: "Ok - jag kan handla mjölk efter mötet med Illerklubben", EVA: "Bra", ANDERS: "Kattmat då?", EVA: "Det finns torrfoder kvar", ANDERS: "Bra", EVA: "Hur gick det på jobbet idag?", ANDERS: "Jodå, vi hade trevliga gäster och det var inga problem med personalen. Alla kom och de kom i tid.", EVA: "Vad bra", ANDERS: "Själv då?", EVA: "Det kom in många akutfall idag, så vi fick jobba som attan". Brukar du föredra text framför tal? Själva orden är endast cirka 10% av kommunikationen. Resten är kroppsspråk och tonfall.

Radio, TV, och internet med sociala media och ett ändlöst informationsflöde i olika former kan lätt uppta en stor del av vår tid. Vi kan idag koppla upp oss på tusentals kanaler för att hämta information. Se till att ta makten över TV, internet och sociala medier så att det inte blir ett problem och ett hinder för kommunikationen mellan er. Om det inte finns TID att kommunicera går det inte ens att BÖRJA träna på att kommunicera sant. Tv och internet kan också skapa problem för er SJÄLVA, oavsett er partner. Att ständigt vara uppkopplad med uppmärksamheten någon helt annanstans skadar din närvaro i dig själv, på den plats där du just för tillfället befinner dig.

Att ständigt vara uppkopplad kan skapa SÖMNLÖSHET och STRESS

Livet går på utan att du är DÄR.

Är du en idisslande KO?

Att påstå känslor

Har du varit med om att någon sagt så här:

- "Var inte så ARG!"

Märkbart arg.

Att påstå känslor är vanligt. Var uppmärksam och rensa bort detta beteende. Det är bättre att FRÅGA andra vilka känslor de har. Exempelvis:

- "Jag upplever att det finns ilska - är DU arg?"

Denna typ av upplevelser kring andras känslor är projiceringar. Alltså att du ser dig SJÄLV i den spegelbild som din partner är. Detta är mycket vanligt och det förorsakar många onödiga konflikter.

Gör dig medveten om dina egna PROJICERINGAR

Då du förstår vad som sker i situationen kan du ta makten över dig själv och bli HEL istället för att vara en spratteldocka med en knapp på för andra att trycka på för att få se dig sprattla.

Projiceringar handlar om att gå igång på sin egen spegelbild i en annan människa. Som en kattunge som lägger tassen på spegeln där hennes spegelbild syns. Affirmationer handlar om att använda hjärnan för att DUNKA IN ett budskap handfast, ordentligt och sedan försegla så att INGEN ska kunna förändra trossatserna och åsikterna som finns där.

Älta det förflutna

Ett collage. Man sitter och håller ena handen för ansiktet. Runtomkring honom finns negativa ord såsom hopplöshet, störd, svag och patetisk mm. Symboliserar hur negativa affirmationer påverkar dig.
Fel, dålig, korkad, hopplös, tråkig, fel, lat, orättvis och störd. Hur känns det? Vilka känslor får du då du läser dessa ord? Blir du deprimerad eller blir du? Att ständigt ha negativa tankar skapar det tankarna består av. Vilka affirmationer vill du ha i ditt liv? Du BESTÄMMER.

- "Julafton 1967 sa du att jag var fet ! Det kommer jag aldrig att kunna förlåta! ALDRIG!"

Kommunicerar ni så här med varandra?

Att ständigt ta upp negativa händelser i det förflutna blir affirmationer som "återskapar det ni affirmerar". Ni för alltså in det ni INTE vill ha i livet IGEN och ni förstärker det.

 • Se framåt
 • Se lösningar
 • Var i nuet
 • Lämna det förflutna

Hur ska ni annars kunna skapa nytt?

Kan du uppleva att din älskling har vissa fel och brister? Har du sökt efter lösningar på problemet?

Här kommer den ULTIMATA lösningen. SKOTTSÄKER:

Förändra andra

Är du i en relation eller har du varit i en relation där ni försöker förändra varandra?

Detta är VANLIGT

Det är bättre att du uttrycker dina BEHOV, samtidigt som din partner uttrycker SINA behov. Utifrån detta kan ni hitta lösningar som fungerar för er båda. Detta handlar inte om att förändra någon ANNAN utanför dig. För att få din älskling att göra det på annat sätt förändrar du ditt förhållningssätt:

 • Du LYSSNAR på dina behov och uttrycker dom
 • Du LYSSNAR på din älsklings behov och förhåller dig i sanning inom din kontur

Vad som tyvärr är vanligt här är att par blir involverade i ett tröstlöst retoriskt ställningskrig där varje METER är en kamp på liv och död.

Var det DÄRFÖR ni blev ihop? För att ni mött en VÄRDIG motståndare?

Missa inte NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Att lyssna eller få rätt

Närbild på chackbräde med guldfärgade och silverfärgade pjäser. En av peronerna tar kungen, vilket innebär att han vunnit. Kärlek handlar inte om retorik och det handlar inte om att vinna. Det handlar om att kommunicera behov.
Argumenterar ni ofta med varandra? Handlar det om att vinna? Då är ni inte ensamma. Så gör många par. Retorik gör att du hamnar i huvudet och i intellektet. Kärlek är inte intellektuell. Kärlek handlar om känslor. Då ni befinner er i era huvuden befinner ni er inte i kärlek. Om ni vill ha kärlek i relationen är det av värde att ni tar er bort från hjärnan och ner i känslan där kärleken bor.
"Tala är silver och lyssna är guld"

Har du hört detta ordspråk?

Detta är väldigt sant då vi talar om att lösa kommunikationsproblem.

 • MÅNGA vill tala och FÅ vill lyssna
 • Människor vill bli SEDDA och de vill INTE se

Istället för att lyssna är många upptagna av retoriska krig där båda (eller fler) vill få RÄTT och "vinna".

------------

Hjärnan är ett KRAFTFULLT organ, då vi pratar överlevnad. Vi har spridit oss på hela planeten och vi har till och med touchat gruset på Månen. Hjärnan är GALEN. Den har så mycket specifik intelligens att den lätt flippar ur totalt. En neurotisk FULLBLODSHÄST.

HOLD your HORSES

Hjärnan är LISTIG, och eftersom den ständigt befinner sig i KAMP är det klokt att hålla den i shack.

PASSA dig!

------------

Sluta använda orden "man", "men", "kanske" och "försöka"

- "Varför det?"

Man

- "Man är trött"

VEM är "man"? Menar du sig själv?

SÄG DET

Men

Ordet "men" tar bort ALLT du sagt innan du säger ordet "men":

- "Snygg jacka, men den är röd"

Jackan är alltså INTE snygg för att den är röd?

Om du ofta använder detta ord slutar det med att du egentligen inte säger någonting.

Kanske

Vad innebär ordet "kanske"?

A: - "Kommer du att möta mig kl 8 ikväll?"

B: - "KANSKE"

Hur ska detta tolkas?

Försöka

- "Jag ska försöka komma klockan 8 ikväll"

Skulle du vilja FÖRSÖKA träffa denna person kl 8?

Slutsats

Som du ser. Orden "MAN", "MEN", "KANSKE" och "FÖRSÖKA" gör kommunikationen väldigt oklar, dimmig och flummig. Ni når inte varandra på grund av oklarheter.

------------

För din gamla hjärna är detta DELAR av medlen för att uppnå MÅLET. Din ÖVERLEVNAD. Livet är ett krig! Det gäller att kamouflera sig, gömma sig och anfalla ur bakhåll!

Håll den i CHACK!

------------

Ursäkter

Hmm . . . eh . . . jo . . . jag förstår att du är arg. Fast . . . jag hade inte tid egentligen. Sedan kom en vän förbi och vi hamnade i en intressant diskussion. Sedan fick jag punktering på bilen. Efter det började det regna, så jag var tvungen att åka hem och hämta mitt paraply. Sedan var bussen försenad och på grund av det missade jag tåget. På väg från tågstationen såg jag ett ljusfenomen på himlen som jag bara var tvungen att studera. Därför missade jag mötet med dig.

Använder du ofta ursäkter?

Ursäkter är så vanliga att vi inte ens tänker på dom. Det finns ursäkter för alla tillfällen:

Jag är för gammal, jag är för mager, jag har inte tid, jag hann inte, jag är för snygg, jag är för ful, jag är inte utbildad . . .

Faktum är att vi skulle kunna räkna upp ursäkter i det oändliga.

Vad krävs då för att få RESULTAT?

Jag är MAKTFULL, jag är MÅLMEDVETEN, Jag är SANN, jag är BRA på att planera, jag PASSAR tider, jag är att LITA på inför mig själv . . .

Ser du?

Resultat får du då du blir den som skapar ditt liv. Då du blir KÄLLAN i ditt liv. Att använda ursäkter gör kommunikationen oklar och du förlorar din livskraft. Våga säga exempelvis:

- "Jag kom inte, för jag hade inte lust"

Du kanske är rädd för att personen ska bli sårad. Se till att omge dig med människor som har god självkänsla.

------------

För den gamla hjärnan är ursäkter ett UTMÄRKT verktyg i det ständiga krig som livet är. Det gäller att gömma sig, attackera när fienden är oförberedd och när dom minst anar. Sedan gäller det att vara tyst som en mus. Alltid! Om du inte visar dig kan ingen angripa dig. En smart strategi tycker den gamla hjärnan.

Bli vän med den och LUGNA den

------------

Tystnad och tankeläsning

Bild på blinkers på bil. Motsvarigheten i kommunikationen mellan människor är att uttrycka vilka behov du har.
Då bilen uppfanns och i bilens tidiga historia fanns det inte blinkers. Genom erfarenheter av trafikolyckor till följd av bristande kommunikation kom blinkers att bli ett krav. Trots att detta ypperliga kommunikationshjälpmedel finns, är det många som inte använder det. Vad handlar detta om? Samma sak gäller i kommunikationen mellan människor. Här är motsvarigheten att kommunicera dina behov och önskningar så att din omgivning förstår dig.

Har du mött de där tysta individerna som knappt säger någonting? Är du själv en tyst och fåordig människa?

Kommunikationen kan bli ytterst problematisk då du kämpar för att FÖRSTÅ. Därmed inte sagt att tal är en garant för förståelse. Det beror på vem som talar och vem som lyssnar. Det kan finnas många anledningar till att människor tystnar.

Lyssnar ni på varandra?

Oavsett vad det rör sig om så är blinkers bättre än tankeläsning

------------

Den gamla hjärnan har stort motstånd mot blinkers. Det är bättre at hålla dom på halster så att dom inte HINNER angripa.

Då du jobbar på effektiv kommunikation tar du steg i att gå BORTOM den gamla hjärnan.

------------

Öppna frågor

Ofta handlar det i livet om att "ställa de rätta frågorna". En låst fråga är begränsande och den kan handla om agendor och kontroll. Ofta frågeställarens kontroll och frågeställarens agenda. Träna på att ställa kärleksfulla, öppna och modiga frågor och lyssna:

 • NÄRVARANDE
 • AKTIVT

och MEDVETET. Om ni båda gör detta kan ni skapa kraftfulla förbättringar av er kommunikation.

🐾 Känns det förvirrande?

Känner du dig förvirrad efter att ha läst detta?

Lugn. Livet är en resa och kunskap och genomförande av förändringar är inte piller du kan köpa. Ta det steg för steg . . . om du har en partner som också vill leka och förändra er kommunikation blir det ännu roligare och du . . . faktum kvarstår:

GNÄLL inte!

Gör JOBBET

---

Få hjälp genom:

Relationscoaching -->

. . . eller . . .

Utbildningen Relationer -->

. . . eller . . .

Personlig Coaching -->

---

Det enda svaret på all sjukdom är helande. Det enda svaret på alla illusioner är sanningen.
En Kurs i Mirakler
En man är fastlåst med handbojor vid sin remote control till tv`n

Ta makten över tv-tittande och sociala medier

Omedvetet och omåttligt användande av tv, internet och sociala medier är ofta ett frö som skapar relationsproblem. Om du lever ensam kan internet och tv-tittande vara en flykt från ensamhet. Du missar livet och dina drömmar. Ta makten över tv och internet. Slit dig loss.

Fortsätt läsa →
En voodoo docka, tändstickor och nålar mm - förändra sin partner med voodoo

Konsten att förändra sin partner

Försöker du förändra din partner? Hjälper det? Här är första hjälpen för att få relationen att fungera. Vill du att andra ska förändra dig? Mina egna erfarenheter av att arbeta på att förändra kärlekspartners och andra är inte upplyftande. Läs om konsten att förändra sin partner. Den ultimata metoden.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster