Ta makten över tv-tittande och sociala medier

En man är fastlåst med handbojor vid sin remote control till tv`n

Omedvetet och omåttligt användande av tv, internet och sociala medier är ofta ett frö som skapar relationsproblem. Om du lever ensam kan internet och tv-tittande vara en flykt från ensamhet. Du missar livet och dina drömmar. Ta makten över tv och internet. Slit dig loss.

Tv-tittande, internet och sociala medier mm kan vara trevligt ibland och i lagom dos. Här kommer jag dock att fokusera på OMÅTTLIGT användande som blir destruktivt på olika sätt. Framförallt handlar det om din makt och rätten till ditt liv. Vad gjorde människor innan tv och internet? Vårt sätt att  förhålla oss till media förorsakar vittgående konsekvenser på alla nivåer. Tidigare umgicks vi med varandra och det fanns tid för:

 • Hobbys
 • Kortspel
 • Friluftsliv
 • Umgänge med familjen

Det fanns också tid för EGEN tid. Enligt min erfarenhet med coaching och utbildningar är detta något som många människor med familj saknar. Just egen tid och att få vara ENSAM.

Vad har du för relation till tv, internet och sociala medier?

Slappna av genom tv och internet

Man och kvinna ligger i en dubbelsäng. De är strängt upptagna med sina mobiltelefoner på varsitt håll. Avstånd.
Vad händer med kärleken då internet invaderar sovrummet?

Ofta då ämnet tv och internet kommer på tal säger människor att de tycker att det är skönt att sätta sig i tv-soffan eller att ”slö-surfa” på kvällen efter en dag på arbetet. Ofta kan det vara svårt att få egen TID i en familj där båda föräldrarna arbetar och gör karriär samtidigt som man har barn. Jag har hört av vissa att ENDA sättet att få egen tid är att gå på toaletten.

Då kan tv-tittande, internet och sociala medier bli en tillflyktsort. En GROTTA att krypa in i och något att gömma sig bakom för att det är ett naturligt behov att få tid för sig själv. Detta gäller särskilt då man i en kärleksrelation inte respekterar varandras behov av LIVSRUM. Tv-tittande, internet och sociala medier blir då en tillflyktsort och en grotta att krypa IN i. Där bjuds på lättillgänglig underhållning och förströelse.

Om det finns saker att ta upp i relationen, fungerar det inte något vidare att göra som strutsen och sticka huvudet i sanden. Behovet av kommunikation och egen tid ökar för varje gång du går in i grottan och gömmer dig. Då du gräver ner dig i ditt hål kommer relationsproblemen lika säkert som regn efter sol.

Handlar det om att du vill slappna av efter arbetet då du sätter dig i tv-soffan i din lilla TV-grotta? Handlar det om att du vill skapa tid för dig själv? Söker du döva ensamhetskänslor genom att gå ut på internet?

Om du vill slappna av finns det andra sätt som fungerar bättre. Sätt som gör dig VERKLIGT avslappnad, vaken och inte:

 • BEDÖVAD
 • NEDSÖVD
 • DÅSIG

Att ha konflikter och olösta spörsmål med din partner gör dig INTE avslappnad. Det gör dig delad och disharmonisk. Varje gång du flyr in i tv-grottan eller internet-hålet istället för att lösa konflikten, ÖKAR konflikterna och därmed spänningarna. Att fly bort från livet, dina medmänniskor och dig själv, gör dig spänd och oharmonisk där inne. Om flykten får pågå länge inträder en slags bedövning och olika nivåer av apati, som inte ska förväxlas med vaken avslappning. Det är liknande konsekvenser som vid annat missbruk. Resultatet blir stagnation i livet och en kärleksrelation som SUGER energi istället för att ge KRAFT.

En man sitter i ett litet tält och surfar på sin mobiltelefon. En grotta.
Är tv, internet och sociala media en grotta och ett hål du flyr till då du vill ha tid för dig själv?

En grotta och en håla att fly till

Är internet, tv och sociala media en flykt från livet, en flykt från verkligheten och en flykt från dig själv? Har det blivit en grotta och en håla dit du flyr för att slippa möta livets utmaningar?

Vad förlorar du på att kura i ditt hål?

Istället för att gå in i grottan skulle du kunna:

 • KOMMUNICERA med din familj, din partner och dina barn
 • Du skulle också kunna få TID att underhålla vänskapen med några av dina vänner utanför arbetet
 • Du och din partner skulle kunna skapa TID för närhet och sex
 • Du skulle kunna använda den frigjorda tiden till en stimulerande hobby
 • Du skulle kunna få TID att träna och röra på kroppen

Vad skulle du vilja använda den frigjorda tiden till?

Tv, internet och sociala medier påverkar dig

Man står i en dockteater. Han blir styrd med trådar. TV och internet påverkar dig.
Vad händer med dig då du låter allt som bjuds passera genom dig? Internet och TV påverkar dig.

Ta en titt på vad du konsumerar . . .

Hur får det dig att må? Är det värdefullt för dig i ditt liv?

Den 11 september 2001 skedde som bekant en rad terrorattacker i USA. Bland annat flög två passagerarflygplan in i World Trade Center i New York. Detta skedde MITT i New York och MITT på dagen. Även andra platser drabbades. Medias bevakning kring dessa händelser blev MASSIV och det amerikanska folket bombarderades dygnet runt med:

 • Filmer
 • Bilder
 • Information

Man gjorde efteråt upptäckten att ett flertal personer drabbats av allvarlig DEPRESSION, genom att dygnet runt se på dessa bilder och ta in denna information via:

 • TV
 • Radio
 • Internet

Med användande av sunt förnuft inser du säkert att också DU blir påverkad av det du tar in i ditt sinne.

Är det smart att frivilligt, om och om igen, utsätta dig själv för syner och upplevelser som gör dig deprimerad eller apatisk?

Hur vill du må? Vad vill du föra in i ditt sinne och i ditt liv?

Du väljer och du väljer faktiskt hur mycket du vill använda tv och internet.

Att skaffa sig ett liv

För 30 år sedan var jag i byggbranschen. På rasterna lades ofta mycket tid på att diskutera olika tv-program. Slutsatsen jag drog, var att det som visades på tv var det enda som hände i deras liv, utanför arbetet.

Hur är det med dig? Vad händer i ditt liv?

Är tv, internet och sociala medier en stor del  av ditt liv eller har du ett EGET liv?

MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Barn, internet och tv

Liten flicka sitter i fönstersmyg och surfar på internet med en laptop. TV och internet som barnpassning. Är det en bra lösning?
Tv och internet används  ofta som barnvakt. Är det en bra barnvakt?

Tv och internet används ofta som BARNVAKT. Föräldrarna har ont om tid och köper tid genom att låta tv och internet "passa barnen".

Vad innebär detta för relationen förälder/barn? Vad händer om föräldrarna slutar kommunicera med sina barn?

Att kontakten tappas torde vara en självklar konsekvens. Jag har en teori kring detta med att många unga längtar efter att bli kändisar och influensers. Om föräldrarna under hela din uppväxt har stirrat in i en skärm ligger det nära till hands att vilja krypa IN i skärmen.

Detta för att DÄR bli sedd

Ta makten nu

En vän till mig berättade om hur hon i sin ungdom brukade komma hem från arbetet och sedan direkt sätta sig i tv-soffan. Sedan var det även tv på helgerna. Hon började ifrågasätta detta tv-tittande varje kväll och som en följd därav började hon hålla koll på hur mycket tid hon tillbringade framför sin TV. Efter någon vecka kom hon fram till följande: Hon lade i snitt cirka 4 timmar per dag på tv-tittande.

Sammanräknat blev detta 28 timmar per vecka och 1456 timmar per år. En normal arbetsvecka ligger för många på cirka 40 timmar. Min vän tillbringade alltså mer än en halvtidstjänst framför sin tv. Är det konstigt att en person som lägger 28 timmar per vecka på tv-tittande inte får något gjort? Är det underligt om det blir problem med barnuppfostran, relationsproblem och skilsmässor? Om vi talar om dina drömmar och dina visioner kring livet:

Hur lätt är det för dig att hitta tid för att förverkliga dina drömmar då du lägger ALL tid utanför arbetet på tv, internet och sociala medier?

Där är du ofta är en passiv mottagare av information. Som en KO, idisslandes allt som bjuds.

Kvinna har somnat. Hon har TV,n på och i handen har hon sin mobiltelefon som ramlat ur handen.
Det är bara här och nu du kan göra förändringarna du vill ha. Att somna och vakna med skärmar och elektronik är inte hälsosamt. Här kan det behövas inre och yttre gränser för att uppnå en hälsosam situation.

🐾Hemuppgift i medvetenhet

Om du vill förverkliga dina drömmar behöver du ta ställning och säga NEJ till det du inte vill ha för att genom den frigjorda tiden kunna säga JA till det du faktiskt VILL ha.

Under ett par veckor . . . iakttag hur mycket av din tid som du lägger på tv, internet och sociala medier. Ta sedan beslut utifrån den informationen.

Vad vill du göra av ditt liv?

Livet sker NU

---

Få hjälp genom:

RELATIONSCOACHING -->

. . . och . . .

Utbildningen RELATIONER -->

---

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det
Winston Churchill
Ledsen och deprimerad kvinna sitter med armarna korsade på sängkanten. Hennes man sover obekymrat i sängen. De har kommunikationsproblem.

Kommunikation och relationsproblem

Om kommunikation och relationsproblem. Sann kommunikation tar med känslorna. Lögner för er ifrån varandra, så tala sanning, både till dig själv och din partner. Lyssnandet är viktigare än talet i kommunikationen. Lyssnande är en bristvara idag. Många vill tala och få vill lyssna.

Fortsätt läsa →
Man håller sina mittersta fingrar mot tinningen och försöker sig på tankeläsning

Vad ska vi med blinkers till när det finns tankeläsning?

Använder du blinkers i trafiken? Genom att blinka och kommunicera dina behov och önskningar blir du synlig och du minskar antalet konflikter och missförstånd. Tyvärr förväntas det ofta att andra ska vara kunniga på tankeläsning. Denna underlåtenhet att använda blinkers skapar många relationsproblem och även andra problem. Tankeläsning fungerar ej.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster