Om prestationsångest och att misslyckas

En ung man med prestationsånget sitter under podiet på en scen och andas in i en påse. Han är rädd för att misslyckas med sitt tal.

Har du prestationsångest och är du rädd för att misslyckas? Tillåter du att rädslan för att misslyckas styr ditt liv för mycket? Vad är det som gör att du har prestationsångest?

Jag vill här komma med tips på hur du kan ta dig an din prestationsångest. Vad gör du för att INTE misslyckas? Vad innebär det att "misslyckas" för DIG? Här nedan ser du de två ord som ordet prestationsångest är sammansatt av:

PRESTATION + ÅNGEST

Smaka på orden ordentligt!

Hur känns det? Vilka associationer gör du? Vilken är din relation till prestation? Är du högpresterande? I relation till vad i så fall? Prestation måste ju vara i relation till något. Vad presterar du i relation TILL?

 • Föräldrar?
 • Syskon?
 • Arbetskamrater?
 • Lagkamrater i hockeylaget?
 • Samhällets normer?
 • Dina egna normer?

Är prestationsångest naturligt?

Röd katt som dom satt en rutig slips på. Katten är katt i alla fall. Har katter prestationsångest så att dom svettas? Har du sett det någon gång? Djur gör det dom ska göra. De kan vara rädda - visst. Fast rädsla för att misslyckas och prestationsångest - nej.
Människan är en galen varelse med en stor hjärna som väger bly och den hindrar livet och kärleken. Prestationsångest är inte roligt att ha. Som en grå gegga som gör stegen tunga, tankarna sega och känslorna fastlåsta. Prestationsångest handlar om RÄDSLA och överlevnad. Livet handlar om KÄRLEK och att leva.

Hur är det med:

 • Hundar?
 • Katter?
 • Kaniner?
 • Ödlor?
 • Träd?
 • Fiskar?

Har de prestationsångest så att de svettas? Har du sett en schäfer som hänger ut tungan och dräglar av prestationsångest? Jag har ärligt talat aldrig sett eller hört talas om detta. Har du? De kan vara RÄDDA för saker, javisst - fast prestationsångest? Tänk dig en kanin med prestationsångest som uppvaktar en annan kanin av det kompletterande könet (det kan vara en kanin av samma kön). Tänk dig nu hur det rör sig i denna kanins huvud:

- "Jag  måste få ett JA av henne! Annars är jag en värdelös kanin! Faktum är att jag då lika gärna kan hoppa nedför ett STUP och avsluta detta liv! Så värdelös  är jag!"

Eeh . . . mnja . . . nej. Detta är svårt att föreställa sig.

Är det intelligent att ha prestationsångest?

Grön, lila och orange ödla. Är ödlor rädda för att misslyckas eller provat de bara ännu en gång med en annan fluga om de misslyckas med att fånga flugan på tungan?
Ödlan fullgör sin uppgift, varken mer eller mindre. Den funderar inte. Ingen ångest. Den bara gör det den är skapad för att göra. Den funderar inte över huruvida det kommer att gå bra eller dåligt. Det får gå som det går. Ödlan är i nuet i det den är skapad för att göra.

Du kanske säger att det beror på att vi har kommit så mycket längre och att vi människor har så mycket större hjärna. Vi kan hävda att vi är intelligentare än dessa mindre däggdjur (för att vi har större hjärna och fler hjärnceller).

Kan du tänka dig en ödla med prestationsångest som inte vågar skicka ut tungan för att hon är rädd för att missa flugan?

Nej - ödlan provar givetvis, vid lämpligt tillfälle, att fästa flugan längst ut på tungspetsen. Om den inte lyckas den gången provar den igen med en annan fluga eller en annan taktik.

Vem är intelligentast?

 1. Människan med prestationsångest som inte vågar göra något?
 2. Ödlan som, om den misslyckas med att fånga flugan, bara provar nästa fluga?
MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Varför har vi prestationsångest?

Fyra människor sitter på stolar. Två kvinnor och två män. De har prestationsångest inför en arbetsintervju. Kommer det att gå bra? Är jag bra nog? Kommer jag att misslyckas? De är alla i sin egen ångest. Ingen kontakt med varandra.
Människan oroar sig. Hur gick det förra gången? Vad förväntar dom sig av mig? Kommer jag att klara det? Kan jag prestera det dom vill ha eller kommer jag att misslyckas? Tvivel, oro, tvekan, ångest, prestationsångest och ett varande i framtiden och i det förflutna. Alltså ett varande i en illusion. Det är i nuet livet sker. Gör dig närvarande genom dina 6 sinnen och lämna hjärnans galenskap. Bara lämna den.

Vad är det som gör att vi människor har prestationsångest och vad är prestationsångest bra för? Prestationsångest uppkommer för att vi bygger upp en känsla av att vi MÅSTE lyckas. Prestationsångest är inte bra för NÅGONTING. En känsla för sitt arbete och en vilja att göra ett bra jobb är en helt annan sak. Prestationsångest är rädsla för att misslyckas. Vad innebär det att misslyckas? Här ses de två orden som ordet misslyckas är sammansatt av i all sin härlighet:

MISS + LYCKAS

Smaka på ovanstående karameller . . . hur känns det? Tillåter du att denna rädsla för att misslyckas styr ditt liv för mycket? Givetvis finns det en sund självbevarelsedrift som hindrar oss från att hoppa ifrån höga höjder utan fallskärm. Fast - det är inte detta jag avhandlar här. Det jag vill komma åt är alla dom gånger då du inte tillåter dig att LEVA ur rädsla för att "MISSLYCKAS".

🐾 Frågor du kan ställa till dig själv

Ta nu till dig de frågor jag ställer till dig. Låt det gå några dagar och låt frågorna integreras i ditt liv och i dig och notera gärna kring dina insikter. Varsågod:

 • Vilka kopplingar gör jag till prestationsångest och att misslyckas?
 • Vilken roll har orden i mitt liv som det ser ut idag?
 • Vad gör jag för att inte "misslyckas"?
 • Vad innebär det att "misslyckas" för mig?
 • Vad  presterar jag i relation TILL?

Närhelst du känner prestationsångest. Reflektera kring hur VERKLIG den är.

Vad skulle hända om du "misslyckades"?

Du kommer att upptäcka hur lejonparten av din prestationsångest är uppbyggd kring illusioner och koncept som inte är verkliga. När illusioner blir sedda för vad dom är UPPLÖSES dom, eftersom dom inte är VERKLIGA. När du släpper illusionerna (som exempelvis prestationsångest) kan du återgå till att, med glädje och livslust, ta tag i ditt liv som passerar revy varje dag.

Just NU i NUET

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

Falling in love is actually a powerful experience of feeling the universe move through you. The other person has become a channel for you, a catalyst that triggers you to open up to the, beauty and compassion within.
Shakti Gawain
En liten pojke med en dräkt föreställande en superhjälte. Han håller upp sina armar som för att visa sina muskler och sin styrka.

Vad är personlig styrka?

Innehar du personlig styrka? Vad kan du göra för att komma i kontakt med din styrka? Du har säkert hört människor tala om personlig styrka: "Han har utstrålning!", "Hon har karisma!", "Han hade hela publiken i sin hand!".

Fortsätt läsa →
En humla på en vit blomma

Gör som humlan och våga skapa tomrum

Humlan förstod inte att den inte kunde flyga - den flög ändå. När du vågar släppa det kända och därigenom skapa tomrum genom frihet från koncept skapade i det förflutna, är du fri att, likt fågeln Fenix, flyga FRITT i tomrummet och skapa OM ditt liv på NYTT.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster