Närvaro i nuet. Är du närvarande i nuet?

Bokstäver utklippta från tidningar formar orden, VAR HÄR NU

Vad skapar närvaro i nuet? Att träna på närvaro i nuet är en mycket jordnära syssla som kan göras närsomhelst och av vem som helst i vardagen. Närvaro i nuet är meditation som skapar medvetenhet i ditt liv. Närvaro skapar lycka och harmoni NU idag.

Vi människor är utrustade med ett intellekt som kan se i en riktning vi kallar för BAKÅT och i en annan riktning som vi kallar för FRAMÅT. Detta  kallar vi även för:

TID

Intellektet och vår förmåga att se framåt har gjort att vi har skapat ett övertag över annat levande på jorden och det har även inneburit att vi i mycket snabb takt spridit oss på jorden. Vi har under ett par hundra år gjort STORA fysiska och materiella framsteg som ska gynna oss. Samtidigt har detta "GÖRANDE i tiden" gjort oss rotlösa och rastlösa eftersom vi inte är närvarande i nuet på den plats där vi just nu befinner oss.

Uppgift 1: Närvaro i vardagen

Kvinna sitter och antecknar i en anteckningsbok. Hon analyserar sin närvaro.
Anteckna stunderna av närvaro. Att anteckna är ett sätt att MEDVETANDEGÖRA så att inte livet bara flyter förbi . . . mot din död . . . ditt vi alla ska.

Reflektera över hur ofta du egentligen är närvarande i nuet

För att kunna göra detta kan det krävas ett anteckningsblock eller liknande. Detta eftersom stunderna av "icke-närvaro" försvinner. Ofta befinner vi oss i det förflutna eller i framtiden. Du kanske funderar på:

 • Något olustigt eller trevligt som hänt på jobbet
 • Något du sagt eller gjort som du ångrar
 • En härlig upplevelse med någon du älskar innerligt
 • Du  kanske hoppas att dina aktiers värde ska gå upp, att räntan ska gå ner eller upp beroende på din situation
 • Kan hända är du intresserad av en karriärmöjlighet och fullt upptagen av att få dina planer att gå i lås

Under en tidsperiod - det kan handla om dagar eller veckor. Reflektera över hur ofta du är närvarande. Gör detta samtidigt som ditt liv med arbete och fritid fortgår:

NOTERA . . .

Att återuppleva nuet

Vad händer med närvaron då du fokuserar på att återuppleva nuet? Har det hänt att du upplevt något härligt och positivt och att du samtidigt velat att denna händelse ska återupprepas?

Minns att en händelse ALDRIG någonsin återupprepas EXAKT som den var. Om du är fastlåst vid att du vill återupprepa livet kommer du inte att uppleva det som verkligen händer. Affirmationen om händelsen som byggs upp av begreppet "TIDEN" gör att du inte ser och  upplever det som verkligen SKER. För att kunna uppleva verkligheten krävs bortkopplandet av alla koncept och föreställningar om hur en viss händelse SKA vara. Livet sker NU. Intellektet och egot vill inte vara här och nu. Intellektet och egot vill vara i:

 • Det FÖRFLUTNA med ändlös reflektion (och  kanske ånger)
 • FRAMTIDEN med förhoppningar och planerande

Vad sägs om att här och nu använda detta eminenta intellekt till att analysera hur ofta du egentligen är här och nu och i kontakt med det som sker? Vad sägs om att medvetet lägga fokus på:

 • Dofter
 • Smaker
 • Synintryck
 • Ljud
 • Känslor
 • Förnimmelser

och ditt sjätte sinne?

Ditt sjätte sinne är intuitionen och magkänslan. Känslan i magen får information av alla andra sinnen. Här nedan följer för syftet ännu en uppgift att göra.

Uppgift 2: Närvaro i duschen

Kvinna står i duschen. Hon övar närvaro i nuet. Non duschar i medveten närvaro.
Tabula rasa - vitt blad. Helt öppen (som en nyfödd bebis) upplever du sensationerna av kroppens möte med vattnet.

Att öva på närvaro är en mycket praktisk och jordnära syssla. Närvaron kan du träna närsomhelst och varsomhelst i vardagen.

Hur ofta tar du en dusch eller ett bad?

Jag antar att det blir ett antal gånger per år.

Minns du FÖRSTA gången du kom i kontakt med vatten?

Det  torde ha varit rätt så omgående efter din födelse. Nu är vatten en självklarhet och förmodligen lägger du ingen särskild vikt vid det. DÅ, första gången, måste det ha varit en OERHÖRD sensation.

Kan du tänka dig att möta vatten för första gången?

MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Närvaro genom dina 5 sinnen

Använd dina 5 sinnen och fokusera på sensationerna. Inte minnesbilder eller analyser eller andra ting som hjärnan spottar ut. NER i kroppen:

 • Känn VATTENDROPPARNA som träffar din kropp och SKVÄTTER mot huden
 • Känn TEMPERATUREN
 • Känn VATTENÅNGAN i dina näsborrar och i ditt ansikte och på din kropp
 • Känn DOFTERNA på den plats du befinner dig

Återigen - gör allt detta UTAN analys. Vi har många koncept och förutfattade meningar om livet och det som sker runtomkring oss.

 • Lyssna NOGA till ljudet av vattendropparna mot golvet eller badkaret

Om du badar kan du dyka ner UNDER vattnet:

 • LYSSNA till de omvandlade ljuden under vattenytan

För händerna över vattenytan, på gränsen mellan vatten och luft:

 • Fokusera på hur det KÄNNS att ha händerna där

Var som ett BARN och utforska som om det var FÖRSTA gången du mötte vatten.

UNDERSÖK och ÅTERUPPTÄCK

Hjärnan vill inte vara närvarande i nuet

En gigantisk konstgjord hjärna med människor på. Hjärnan vill inte vara närvarande i nuet. Den vill vara i tiden.
Hjärnan är, i vår högteknologiska värld, fullproppad med information om allt möjligt och den pockar hela tiden på uppmärksamhet. Den är inte inställd på närvaro i nuet. Bli IAKTTAGAREN som iakttar hjärnan och neutralisera den genom att gå BORTOM den.

Din hjärna och ditt intellekt är inställt på överlevnad. Vattnet är inte FARLIGT i den form det har i ditt duschrum. Därför bryr sig inte hjärnan och intellektet om det. Skulle du befinna dig på havet i storm skulle det vara en HELT annan sak. Likaledes skulle vattnet bli uppmärksammat ur ett överlevnadsperspektiv om du var törstig och behövde dricka. I duschen placeras sensationerna i BAKGRUNDEN.

Hjärnan är hela tiden upptagen med ÖVERLEVNAD. Även då det inte behövs. Den är som en mekanisk radar.

🐾 När såg du senast en blomma?

Hur länge sedan var det du verkligen SÅG en blomma? När förundrades du senast över det mästerverk en blomma egentligen är? När förundrades du senast över det mästerverk du SJÄLV är?

Att din kropp fungerar som den gör är i sanning ett MIRAKEL. Ett mirakel som vetenskapen inte kan förklara. Bara skrapa lite på ytan kring. Allt handlar om perception och varseblivning. Låt närvaron i nuet expandera och steg för steg innefatta allt vidare cirklar av ditt liv. Det skapar:

 • LIVSKVALITET
 • HARMONI
 • LYCKA

Detta oavsett din livssituation och det är gratis. Hjärtligt välkommen att tipsa dina finaste vänner och låt oss hjälpas åt att höja medvetenheten på planeten.

Kan ett syfte bli ädlare?

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

The mess, the confusion, and the misery that human beings have got into are within the area of the old consciousness, and without changing that profoundly, every human activity - political, economic or religious will only bring us to the destruction of each other and of the earth. This is so obvious to the sane.
Jiddu Krishnamurti
Ett par har relationsproblem. De sitter rygg mot rygg med armarna korsade. De ser besvikna ut.

Relationsproblem, hjälp och lösningar

Relationsproblem är ofta symptom på många saker. Kommunikation, vilja och förmågan att uttrycka sina egna sanna behov är viktigt. En kärleksrelation kräver även kontinuitet, underhåll och personlig utveckling av båda parter. Här finns HJÄLP, LÖSNINGAR och STÖD för att lösa relationsproblem.

Fortsätt läsa →
En flickas händer håller i en smartphone med en dejtingapp. Hon är redo att trycka på startknappen.

Relationsproblem, vilja och kontinuitet

Relationsproblem uppkommer i alla relationer förr eller senare. Vilka samband finns mellan relationsproblem och vilja respektive kontinuitet och hur kan du lösa relationsproblem som uppkommer? Vilja och kontinuitet är en grundval i en hälsosam kärleksrelation.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster