Problem, hinder och att vara lösningsfokuserad

Fästman hjälper sin kvinna över en trädstam. Han tar tag i hennes hand och hjälper henne upp. De löser problemen tillsammans.

Vad innebär det att vara lösningsfokuserad och lösningsorienterad? Det är mycket lätt att bli problemfokuserad då hinder och problem tornar upp sig. Här diskuterar jag lösningsfokusering och du får praktiska infallsvinklar kring ett lösningsfokuserat och ett lösningsorienterat förhållningssätt till problem och hinder.

När du har fokus på problem tillämpar du "problemfokuserat" förhållningssätt. Du ser då inte möjligheterna för att problemen är placerade i förgrunden. Du har säkert hört den gamla devisen :

 • "Jag ser inte skogen för alla träd"

Så är det. Du ser inte lösningen för att fokus ligger på problem. Lösningen är att bli lösningsfokuserad istället. Att säga vad du INTE vill ha fungerar inte. Det du fokuserar på är det du får. Så fokuserar du på  problem får du problem. Jag tog körkort för mc när jag var 16 år och har kört en del mc i mitt liv. Som mc-förare är det en vanlig erfarenhet att bilister inte SER och kör rakt ut i vägen från alla möjliga håll och kanter. Detta gör att det är en bra överlevnadsstrategi att:

 • Ha FANTASI
 • Tänka FRAMÅT

och ställa sig själv FRÅGOR:

 • ”Vad kan den DÄR bilen tänkas ta sig till, som är på väg att svänga vänster över min väghalva?”
 • ”VÅGAR jag svänga vänster i korsningen, eller kommer den röda sportbilen som ligger bakom att köra om i korsningen, trots att jag använder blinkers och blinkar vänster?”
 • ”Kommer den där vita skåpbilen att stå kvar där, eller kör hon ut från den lilla grusvägen till höger, då jag kommit närmare?”

Ingen lösning och panik

En flicka har kört fast med sin trehjuling. Hon har panik och hon kan inte se någon lösning. Hon behöver gå in i lösningsorientering.
Du sitter FAST och du känner dig handlingsförlamad. Första impulsen kanske är att ropa på mamma eller ringa chefen. Detta händer då du är fast i problemfokusering. Då upptar problemet hela ditt siktfält och följdriktigt ser du ingen lösning eftersom du är fylld och fullkomligt överväldigad av problemet. Här behövs vilja att skifta över till LÖSNINGSFOKUSERING.

Om vi nu säger att det trots din framförhållning och din fantasi ändå är på väg att gå illa. Du närmar dig korsningen och den vita skåpbilen kör ut från grusvägen till höger. Bilen fyller upp stora delar av ditt siktfält. Din hastighet gör att du inte kommer att hinna bromsa. Tänk dig också att vägen kring utfarten kantas av STENHÅRDA belysningsstolpar i metall:

PANIKEN ÖKAR NU

Till panikens natur hör att du upplever att alternativen minskar. Du börjar se situationen som i en TUNNEL, med solida och ogenomträngliga bergväggar, där INGEN lösning finns.

Har du någon gång i ditt liv varit fullkomligt FASTLÅST vid ett hinder?

Det kan handla om vitt skilda saker. Det kan vara så att du upplever hur hela din värld faller samman för att din partner tar ut skilsmässa.  Det kan röra din ekonomi. Att ha skulder och inga tillgångar att betala med kan lätt förorsaka panik och tunnelseende. Sedan finns det mindre akuta situationer och förhållanden. Exempelvis kan det vara så att du har drömmar om att starta en firma och arbeta med det som du alltid drömt om. Du börjar genast fundera på alla HINDER. Det här kan vi också kalla för URSÄKTER:

 • Jag har inga PENGAR!
 • Jag kan inget om bokföring!
 • Det verkar SVÅRT!
 • Jag har ju inte TID!
 • Jag är för GAMMAL!

Känner du igen det  här?

MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Tillämpa ett lösningsfokuserat förhållningssätt

Man kör motocross. Han är lösningsfokuserad och hoppar över en murken stock i skogen.
Då du är lösningsfokuserad placeras hindren och problemen i bakgrunden. Du ser dem så klart fortfarande. Dock lägger du ditt huvudsakliga fokus på lösningarna. Då du gör detta får du hjälp av din kropp, dina instinkter och universum. Hela detta "maskineri" kan nu användas på det sätt DU vill. Det är som att sitta i ett stort fordon och styra stora och tunga saker med en knapptryckning. Det gäller att trycka på rätt knapp. Tryck på knappen för lösningen och sätt en plastkåpa över knappen för problemet.

När du stirrar dig blind på hindret kan du helt LOGISKT inte se några lösningar. Många gånger kan lösningen ligga helt öppen framför dina ögon samtidigt som ditt problemfokuserade förhållningssätt gör att det är FULLKOMLIGT omöjligt att se några lösningar. I fallet med grusvägen, den vita skåpbilen och den annalkande olyckan ligger lösningen i att styra FÖRBI skåpbilen och MELLAN de stenhårda belysningsstolparna. För att kunna se klart behöver du först SLÄPPA bilen och stolpen (problemet) med blicken. Sedan kan du bestämma dig för var du vill styra.

Du tillämpar då ett LÖSNINGSFOKUSERAT förhållningssätt

Du använder lösningsfokusering för att överleva en situation som först kan upplevas som fastlåst och förutbestämd. Gå BORTOM det primitiva varandet och den gamla hjärnan, som bygger på överlevnad och felaktiga reflexer skapade för andra betingelser än de vårt högteknologiska samhälle bjuder på.

ALLTSÅ: Om du har kvar ditt fokus på den belysningsstolpe som du närmar dig i rasande fart, kommer din kropp att styra MOT den och slutresultatet, utan fokusbyte, blir att du kör IN i stolpen. När du fokuserar på stolpen för att undvika att köra in i den, kör du IN i den.

 • Gå BORTOM "tunnelseendet"
 • HÖJ medvetet blicken

Lägg den istället där du vill HAMNA (på LÖSNINGEN). Då kommer din kropp och universum att vara dig behjälpliga på ALLA vis som GÅR.

Höj blicken

🐾 Lösningsfokusering i ditt liv

 • HÖJ blicken och gå bortom den gamla hjärnan med dess rädsla och dess primitiva "överlevnads-vy" av världen
 • HÖJ blicken och fokusera på det du vill HA

Ta bort fokus från det du INTE vill ha. Fokusera på den öppna ytan mellan stolparna. Detta kräver medvetenhet och rutin.

Vill du LEVA eller räcker det att bara överleva?

I fallet med den utfarande bilisten är det inte ens säkert att du överlever. INTE finns inte för universums högre intelligens:

Tänk INTE på söta kattungar!

Vad tänker du på?

Du FÅR det du lägger ditt FOKUS och din ENERGI på i NUET.

Vad vill du HA i ditt liv? Är det dags för FOKUSBYTE?

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

Optimism means expecting the best, but confidence means knowing how to handle the worst. Never make a move if you are merely optimistic.
The Zurich Axioms
En flickas händer håller i en smartphone med en dejtingapp. Hon är redo att trycka på startknappen.

Relationsproblem, vilja och kontinuitet

Relationsproblem uppkommer i alla relationer förr eller senare. Vilka samband finns mellan relationsproblem och vilja respektive kontinuitet och hur kan du lösa relationsproblem som uppkommer? Vilja och kontinuitet är en grundval i en hälsosam kärleksrelation.

Fortsätt läsa →
Ett par har relationsproblem. De sitter rygg mot rygg med armarna korsade. De ser besvikna ut.

Relationsproblem, hjälp och lösningar

Relationsproblem är ofta symptom på många saker. Kommunikation, vilja och förmågan att uttrycka sina egna sanna behov är viktigt. En kärleksrelation kräver även kontinuitet, underhåll och personlig utveckling av båda parter. Här finns HJÄLP, LÖSNINGAR och STÖD för att lösa relationsproblem.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster