Relationsproblem, vilja och kontinuitet

En flickas händer håller i en smartphone med en dejtingapp. Hon är redo att trycka på startknappen.

Relationsproblem uppkommer i alla relationer förr eller senare. Vilka samband finns mellan relationsproblem och vilja respektive kontinuitet och hur kan du lösa relationsproblem som uppkommer? Vilja och kontinuitet är en grundval i en hälsosam kärleksrelation.

Har du någon gång målat om hemma?

 1. Först kommer planerandet:
 2. Välja färg, köpa penslar, täckpapper, maskeringstejp, pensel, roller och  annan utrustning. Kanske målar du en provruta för att  se hur färgen passar.
 3. Efter det följer prepareringen och underarbetet: Slipa, spackla, täcka golvet och maskera fönster, dörrar och fönsterkarmar samt element och andra detaljer som inte ska målas. Eventuellt behövs det grundfärg under den slutgiltiga nyansen.
 4. Sedan är det dags att pensla på färgen. Efter de första penseldragen ser du hur FINT det blir.
 5. Efter det följer det monotona rutinarbetet med att applicera färgen på alla väggar i rummet. För att få ett fint slutresultat låter du färgen torka för att till sist måla på ett avslutande lager.
 6. Efter detta kanske du målar element, fönster och dörrkarmar'
 7. Efter detta följer att du löpande städar och torkar golv, element, fönsterkarmar, dörrkarmar och fönsterrutor samt kanske lister mm.

En relations-cykel:

Du står bakom ryggen på en man som håller en blombukett bakom sig. Framför er står en kvinna som tittar snett åt höger. Det är tredje daten. De är kära.
Detta är tredje daten. Vad snygg hon är! Trevlig, smart och det spelar mig ingen roll att hon bor tjugo mil bort. Det är inte relevant. Jag är villig att åka till andra sidan jorden bara för att få träffa henne. Vilken tjej! En pangbrud! En fin människa med. Allt i mitt liv kretsar kring henne. Hon är numera mitt ALLT. Jag tänker inte på något annat. Mitt jobb blir lidande eftersom jag inte riktigt är där. Undrar hur hon kommer att reagera? Mitt hjärta bankar och jag är jättenervös!

Vi tar efter måleriexemplet ett exempel på en "relations-cykel". Du känner att du har en vilja att träffa en partner. Du gör HANDLING av detta:

 1. Du ser till att du umgås på platser där det finns personer av det kompletterande könet (det kan även vara en person av samma kön).
 2. Kanske blir du medlem på en av alla dejtingsajter som finns.
 3. Du hör dig också för med dina vänner om huruvida olika intressanta personer för tillfället är i en relation eller om de är "lediga".
 4. Du talar med olika människor och du har verkligen en vilja som automatiskt skapar en kontinuitet
 5. Du ger inte upp i första taget och efter en tidsperiod av förberedelser träffar du förr eller senare den där människan som känns helt rätt. Du blir FÖRÄLSKAD och KÄR.

Förälskad och kär

Man och kvinna sitter nära varandra på sängen. De är förälskade. Efter förälskelsen krävs vilja och kontinuitet för att vara kvar i kärlek.
Han doftar så gott - som en blomsteräng på våren. I hennes ögon kan jag se atlantens vågor och Afrikas savanner med antiloper och allt. Besvarad förälskelse är härlig - som en berusning och vi blir lite smått galna.

Efter första middagen pirrar det i magen och hela världen är så UNDERBAR. Du ser blommor i ett dike på väg till arbetet som du aldrig sett förut. De har naturligtvis funnits där hela tiden, fast i och med att du nu är FÖRÄLSKAD ser du dom. Alla människor är så VACKRA och de verkar LYCKLIGA. Du uppvaktar föremålet för din dyrkan med blommor och ni säger uppskattande saker till varandra. Ni har sex ofta och det är helt underbart. Du är NYFIKEN på den andra och du vill veta mer om denna. Din partner är likaledes nyfiken på DIG. Det känns härligt att vara uppmärksammad av den du nu ÄLSKAR. Du lyssnar på din partner ur kärlek. Du har en vilja att leva med denna underbara och fantastiska person i en kontinuitet tills DÖDEN skiljer er ÅT.

Ensamstående utan vilja och kontinuitet

Kvinna och man sitter vid varsitt bord på uteservering. De tittar på sina telefoner. Avstånd. De hade inte viljan och kontinuiteten som krävdes.
Är det konstigt att det finns så många ensamstående föräldrar och hushåll med bara en person?

I en nära kärleksrelation är förälskelsen de där FÖRSTA dragen med penseln. Det är alltså en mycket LITEN del av er kärleksrelation. Min erfarenhet är att de flesta vill vara i förälskelsen hela tiden. När detta inte går (vilket det inte gör) avslutas förhållandet och du provar med en ny partner . . . bara för att upptäcka att samma sak händer IGEN. De flesta vill ha ett perfekt hem eller en perfekt relation utan att göra det arbete som faktiskt krävs. Vid en hastig överblick är det hela ganska komiskt.

Vilja, kontinuitet och att kommunicera

Vad som händer efter förälskelsen beror på er vilja och kontinuitet att lösa de relationsproblem som oundvikligen uppkommer i en nära kärleksrelation. I detta intar konsten att kommunicera en mycket central plats. Det är även viktigt att ni kommunicerar INOM er för att där finna vilka ni ÄR och vilka BEHOV ni har. Sann kommunikation kan ske mellan två individer som vet vem de är. Om inte självkunskap finns blir det väldigt förvirrat med disharmoni och kontroverser.

MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på utskick (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Väx genom dina relationsproblem

I exemplet med målandet av rummet ovan kunde du se att de första penseldragen bara är en liten del av processen. Precis som i exemplet med måleri är förälskelsen en LITEN del av en kärleksrelation.

Vill du FORTSÄTTA vara förälskad?

Då krävs din uppriktiga vilja och kontinuitet att göra det jobb som krävs för att fortsätta befinna dig i ett tillstånd av kärlek och förälskelse. Detta börjar med:

SJÄLVKÄRLEK

I en nära kärleksrelation möter du dig själv i alla aspekter och delar. Både fina och mindre vackra.

Är du  redo att ta en titt på dig själv?

Livet innehåller allt och det är en spännande resa att vara människa. Det är en STOR utmaning att förhålla sig till omgivningen och  särskilt en kärlekspartner. Det kräver:

 • Din bestämda VILJA
 • Din KONTINUITET

samt en insikt om att INGEN människa är perfekt.

Att blunda och sticka huvudet i sanden

Struts sticker huvudet i marken. Att sticka huvudet i sanden skapar relationsproblem.
Att sticka huvudet i sanden som en struts skapar långtgående relationsproblem

Du kan också välja att leva i ett förhållande där ni, som två strutsar, blundar och sticker huvudet i sanden. Ett förhållande där ni slutat kommunicera och därmed i en situation där varje STEG och varje ORD kan utlösa en mina som sprängs. Så lever många par sina liv. Om du vill leva ditt liv fullt UT så är detta i SIG ett relationsproblem.

Kontinuitet och vilja eller små gula piller

En vän till mig arbetar som instruktör på ett gym. En årlig rutin är att:

 1. Medlemmarna köper årskort vid årsskiftet (kanske som ett nyårslöfte)
 2. Gymmet är sedan fullbelagt hela januari och halva februari
 3. Efter den tidsperioden går besöksantalet stadigt ner

Detta innebär alltså att det är många som köper årskort för att sedan inte utnyttja lokalerna och utrustningen de betalat för i förskott. Det som då inträder är att det krävs KONTINUITET och VILJA. Där faller tyvärr många människor till föga. Det är dock bra business för de som driver gymmen. Inget ont som inte för något gott med sig. Jag tror att många skulle önska att det faktiskt FANNS små gula piller för träning av kroppen som togs en gång per dag. Varför inte sedan, som professor Baltasar, droppa små droppar med magisk vätska på marken för att lösa relationsproblem? HEPP!

Det fungerar inte så.

Män och relationsproblem

Man och kvinna är på samtal för hjälp med relationsproblem
Det finns inga "små gula piller" eller någon slags magisk vätska för att lösa relationsproblem. Det krävs vilja och det krävs kontinuitet i mötet med din partner och dig själv inom dig och i spegling genom din partner. Det är en resa i ökad varseblivning och medvetenhet som du har nytta av på jobbet, i umgänget med vänner och i livet som helhet.

Givetvis kan följande beskrivning i vissa fall även gälla kvinnor. Det jag talar om är dock sprunget ur empiriskt vetande. De erfarenheter jag har kommer ur möten med enskilda klienter och par. Tänk om män var lika viljestarka när det kommer till relationsproblem som när det exempelvis gäller att träna kroppen eller bygga hus mm? På min mottagning är jag inte van vid att män tar initiativ till relationscoaching. Det är ofta kvinnor som bokstavligen SLÄPAR med sig sina ovilliga män. Som en liten anekdot nämner jag paret som kom för sent för att mannen var hungrig. Han satt sedan och åt hamburgare under halva sessionen.

Män brukar dock ofta engagera sig sedan de väl insett att de INTE är ensamt ansvariga, att det inte handlar om skuld på något sätt och att de faktiskt själva vinner på arbetet. Efter detta kan ofta män faktiskt bli de drivande i utvecklingen.

Relationsproblem är utmaningar

🐾 Relationsproblem är som vikterna och maskinerna på ett gym

Om det ska ge några bestående resultat krävs det vilja och kontinuitet. Lyfter du vikter på ett gym får du muskler på kroppen. Om du övervinner relationsproblem i kommunikation med din partner blir du stark i ditt INRE. Kom igen alla ovilliga män och kvinnor där ute! Vill ni ha  en utmaning som verkligen är en utmaning? Ta er då an era relationsproblem precis som:

 • VIKTERNA på gymmet
 • TAKSTOLARNA i huskonstruktionen
 • ORGANISATIONSFRÅGORNA på kontoret

Med:

 • VILJA
 • KONTINUITET

och för all del - glöm inte GLÄDJE och KÄRLEK. Glädje och kärlek är fundamentala i en kärleksrelation och en relation börjar alltid med var och en av er.

Lycka till med KÄRLEKEN

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

Du kan misslyckas många gånger, men är inte misslyckad förrän du börjar skylla på andra
Olaus Petri
Fästman hjälper sin kvinna över en trädstam. Han tar tag i hennes hand och hjälper henne upp. De löser problemen tillsammans.

Problem, hinder och att vara lösningsfokuserad

Vad innebär det att vara lösningsfokuserad och lösningsorienterad? Det är mycket lätt att bli problemfokuserad då hinder och problem tornar upp sig. Här diskuterar jag lösningsfokusering och du får praktiska infallsvinklar kring ett lösningsfokuserat och ett lösningsorienterat förhållningssätt till problem och hinder.

Fortsätt läsa →
Ett par har relationsproblem. De sitter rygg mot rygg med armarna korsade. De ser besvikna ut.

Relationsproblem, hjälp och lösningar

Relationsproblem är ofta symptom på många saker. Kommunikation, vilja och förmågan att uttrycka sina egna sanna behov är viktigt. En kärleksrelation kräver även kontinuitet, underhåll och personlig utveckling av båda parter. Här finns HJÄLP, LÖSNINGAR och STÖD för att lösa relationsproblem.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster