Lär du dig av din historia eller gör du samma misstag igen?

Ett pekfinger trycker på en av taggarna på en taggbuske. Grön bakgrund. Hur många gånger ska du göra samma misstag innan du lär dig?

Misstag gör vi i livet och ibland upprepar vi samma misstag. Hur många gånger är det relevant  att göra samma eller liknande misstag innan vi lär oss? Ta en titt på vår världshistoria. Har vi lärt oss av vår historia? Eller gör vi samma misstag om och om igen?

Kanske är det rentutav så att vi på ett kollektivt plan omedvetet VILL göra samma misstag om och om igen? Detta beroende på vinsterna för stunden och brist på fantasi kring konsekvenserna. Jag säger omedvetet för att vi inte förstår vidden av våra handlingars konsekvenser för vår jord och dess innevånare. Det finns exempelvis vinster i krig – STORA ekonomiska vinster i form av kontrakt på återuppbyggnad, tillgång på råvaror mm. Samtidigt finns det STORA förluster i form av mänskligt lidande och slöseri med jordens resurser. Det är ett stående faktum att krig skapar "vinnare" och förlorare.

Sanna vinster gagnar ALLA

Ur ett helhetstänkande är det inte möjligt att vinna samtidigt som någon annan förlorar. Detta eftersom ALLT ÄR ETT. Om en  del förlorar så förlorar alla eftersom allt är ett. Ur ett helhetstänkande förlorar vi alltså på krig. Nåväl - om vi nu återgår till ditt liv som du lever varje dag.

Har du tänkt på att du ibland inte är närvarande?

Har du märkt att samma sak gäller andra? Ta dig en titt imorgon när du åker till arbetet, skolan eller var du nu ska. IAKTTAG övriga resenärer:

 • På bussen
 • På spårvagnen
 • På planet
 • I bilkön
 • På tunnelbanan . . .
Människor på tunnelbanan i rusningstrafik. På väg till jobbet. Ej närvarande där de är. Robotar som transporteras till arbetet. För att kunna gå bortom överlevnadshjärnan och göra nya misstag istället för att upprepa de gamla misstagen behöver du bli närvarande här och nu där du är.
Verkar de vara alerta och på hugget eller liknar de mer robotar som utför det programvaran BEORDRAR utifrån programmerarnas PROGRAMKOD? Misstänker du nu fullt logiskt att samma sak kan gälla DIG andra dagar? För att kunna gå bortom "den gamla hjärnan" med dess överlevnadsprogrammering och göra nya misstag behöver du vara närvarande HÄR och NU där du är.

Förr i tiden hade människor med sig morgontidningen. De vecklade ut den och den var STOR och bekväm att gömma sig bakom. En bok fungerade också. På den tiden var det mer kontakt mellan människor på bussen, tunnelbanan och flyget mm. Människor kunde tjuvkika på varandra i spegelbilderna i fönstren. Det sker fortfarande. Fast inte alls i samma utsträckning. Livet är NU och din resa till arbetet är en del av din uppmätta tid här på Jorden. Gör något kul av denna tid. Lek.

Är du en robot med hjärnan som centraldator?

Bild på kretskort redigerat så att person sedd i profil tittandes åt vänster är insprängt. Hjärna som en robot.
Går livet på rutin? Är du en robot med hjärnan som centraldator?

Jag skulle vilja säga att det stora flertalet lever stora delar av sina liv som robotar med hjärnan som centraldator. Om det som du tror är DU styrs av en centraldator . . . VEM är det då som bestämmer över denna centraldator?

VEM bestämmer i ditt liv? VEM är du?

Om du vill skapa förändringar är det självklart av vikt att veta VEM som styr centraldatorn. Att bara KÖPA koncepten kring att du är en centraldator (att ditt centrum skulle vara hjärnan) är inte produktivt. En centraldator har ingen egen vilja och inget liv. De förändringar du vill ha kan inte ske därifrån. Det organ (läs hjärnan) vi talar om har fått en plats i vårt samhälle som varandes varje människas centrum.

Blir du irriterad nu?

Du kanske tänker:

- "Det är väl klart att hjärnan är centrum ditt PUCKO!"

Likadant tänker:

 • En fanatisk muslim
 • En extremistisk kristen
 • En fanatisk kommunist
 • En smal och inskränkt vetenskapsman
 • En extrem kapitalist

eller annan fundamentalist. Vissa är till och med beredda att ta livet av eventuella meningsmotståndare. Tala om att BLUNDA och i rädsla sticka huvudet i sanden.

Du sitter i förarsätet på en bil. I höger hand håller du en ölflaska. Du dricker och kör bil. Rattonykterhet och att köra på fyllan.
HUR många gånger ska du göra SAMMA misstag innan du blir nöjd? Finns det någon DÄR eller framlever du ditt liv som en MASKIN? Hallå! Vakna! I buddistiska kloster blir de mediterande munkarna slagna med bambukäppar då de somnar vid meditation. Är det detta som behövs för dig med? Kanske skulle du skaffa dig en ASSISTENT med bambukäpp som din ständiga följeslagare?

Kan det vara så att DENNA TANKE om hjärnan som ditt centrum  och allting annat kring detta koncept (liksom andra koncept i världshistorien) enbart är formade utifrån den miljö du är uppväxt i och de präglingar du fått i arv under din uppväxt av dina föräldrar, andra vuxna och världen som den sett ut hittills? Är det smart och värdefullt för dig att försvara dessa koncept eller är det mer relevant att gå BORTOM och ta en titt på det hela förutsättningslöst (vilket är en KONSTFORM)?

Hur ser världen ut? Går det bra? Hur klarar vi AV de problem och utmaningar vi kan se framför oss? Jag tänker på de ekonomiska systemen, miljöförstöringen och den största utmaningen av alla - KOMMUNIKATIONEN mellan människor och nationer.  

Anser du att vi klarar detta bra eller behövs NYA synsätt och NYA grepp? Vågar du gå BORTOM dina präglingar? Vågar du och KAN du förutsättningslöst tänka NYTT med en bestämd vilja att skjuta bort så många förutbestämda koncept som möjligt?

MISSA INTE NYA INLÄGG!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Prenumerera KOSTNADSFRITT på nyhetsbrev (1 ggr mån) från Bloggen Morrhåret

Är historia kliniska illusioner av ordning utan misstag?

På papperet ser vår historia klinisk och välordnad ut. Om vi historiskt går tillbaka till den tidpunkt då slutsatserna drogs och teorierna skapades kan jag lova dig att det INTE var kliniskt. De vetenskapsmän, de filosofer och de personer som kommit fram med lösningar vågade ofta gå EMOT rådande koncept. De vågade göra misstag som de hade förmågan att LÄRA SIG av. Många fick offra sina liv, sin hälsa och sin karriär för att de gick emot alla de vedertagna koncept som fanns då de verkade.

En staty som liknar en molekyl i fantasifulla färger. En pojke håller i statyn och pekar på den. Kliniska illusioner av ordning.
Våra teorier är ofta resultat av sammanslagningar av andras teorier skapade i det förflutna. För den som inte ERFARIT hur teorierna från grunden skapades blir teorierna koncept. Att skapa koncept utifrån koncept gör att du hamnar i en illusion och alltså inte befinner dig i verkligheten.

Ett av de mest slående exemplen är forskaren Galilei som ställdes inför inkvisitionens domstol och dömdes till livstids husarrest efter att ha visat att den polska matematikern och astronomen Kopernikus teorier om att jorden cirkulerar kring solen och inte tvärtom, var en ABSOLUT sanning. Idag ser vi detta som självklart och det är en del av det vi lär oss i skolan.

"Alla sanningar går igenom tre stadier:
 1. Först blir de förlöjligade
 2. Sedan blir de våldsamt motarbetade
 3. Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara"
- A. Schopenhauer (1788-1860)

Skolsystemet är skapat som en inkörsport i samhället. Där ska vi lära oss vilka slutsatser människor dragit i det förflutna. Det låter bra. Samtidigt är risken överhängande att vi skapar:

 • Trångsynthet
 • Konformitet
 • Liknöjdhet

Du kanske frågar dig varför?

Tänk dig att du genomgått utbildningen. Du har nu alla diplom och utbildningsbevis upphängda på väggen i perfekt ordning. Du kanske har fått en titel som ett bevis på det du lärt dig om mänsklighetens tidigare historia.

I denna situation är det lätt hänt att du Sätter dig ner i läderfåtöljen med ett belåtet, SJÄLVGOTT leende på dina läppar. Detta är VÄRSTA tänkbara förutsättningar för nytänkande och kreativt skapande. Den situation som vi befinner oss i på denna planet kräver verkligen öppenhet och den kommer att kräva vår omutbara VILJA. Eftersom vi kommer att befinna oss på ny mark, om vilken inget står i historieböckerna, kommer det att krävas människor och ett folk som VÅGAR göra misstag samtidigt som förmågan att LÄRA SIG av nämnda misstag finslipas.

Gör NYA misstag

Prova för en stund att köpa mina tankar om att de flesta av oss lever stora delar av sina liv som robotar programmerade för att fungera under vissa förhållanden och förutsättningar. Om du nu gör ett misstag med icke önskvärda konsekvenser. Exempelvis:

 • ÄNNU en gång dricker du för mycket alkohol
 • ÄNNU en gång gör du dumheter på fyllan
 • ÄNNU en gång "hamnar" du i ett förhållande med en partner som misshandlar dig
 • ÄNNU en gång misshandlar du din partner
 • ÄNNU en gång gör du av med alla pengar så att du i slutet av månaden tvingas leva på  spagetti och ketchup

Kanske är du beroende av:

 • Arbete
 • Porr
 • Andras uppskattning

Eller annat . . .

Om att lära av sin historia och göra NYA misstag

Är det möjligt för dig att lära av din historia och sluta göra samma misstag samtidigt som du SOVER eller är det nödvändigt att VAKNA först?

Om vi antar att du måste vakna så blir det ytterst intressant att få verktyg för att VAKNA UPP och vara kvar i vaket tillstånd. Tro inte för den skull att du kommer att sluta göra misstag. Det roliga är dock att det blir NYA misstag och att du kan se en utveckling. Jag ska nu ge dig handfasta tips, inspiration och en start för uppvaknandet.

🐾 En process - närvaro i duschen:

Imorgon när du vaknar och kliver upp ur sängen och ställer dig i duschen . . .

Ung man står med naken överkropp i duschen. Han är närvarande. Ser ner i golvet.
Duscha medvetet, bli närvarande och lev. Närvaro är att vara i kärlek och liv. I närvaro kan du lära dig av din historia eftersom det finns någon DÄR då misstaget begås. Erfarenheten och medvetenhet gör att du LÄR dig av din historia.

Prova att duscha MEDVETET. Du brukar säkerligen duscha enligt ett visst mönster. Prova att göra dina bestyr annorlunda:

Om du vanligtvis börjar med vänster arm - prova att börja duscha höger fot osv.

Om du aldrig bäddar sängen – prova att bädda sängen som om den stod i ett MILTÄRLOGEMENT.

Bäddar du ALLTID sängen?

LÅT BLI

När du äter frukost – variera och prova nya ingredienser:

Äter du ALLTID havregrynsgröt?

Prova att ta en knäckemacka med kaviar istället.

När du går ner för trappan:

 • Ta trappan två steg i taget
 • Ta trappan TRE steg i taget
 • Ta trappan i ett enda steg
 • Gör grodhopp nedför trappan
 • ÅLA nedför trappan

Ute på gården:

Gå lugnt och fint, räkna hur många trappsteg det är från din dörr till ytterdörren och räkna hur många steg det är till din grind.

Har du någonsin räknat stegen? Brukar du räkna?

LÅT BLI

Brukar du gå till bussen i sista minuten?

Gå I TID imorgon och gå sakta och lugnt som i meditation och glöm inte att iakttaga alla:

 • Djur
 • Växter
 • Blommor

och människor du ser på vägen.

Var närvarande  i nuet

Klossar med bokstäver formar meningen: "Tomorrow starts now" eller "I morgon startar nu"
Du lär dig av din historia och du förändrar din framtid genom handlingar och misstag i NUET. Nuet är den enda plats du kan befinna dig på om du vill ha personlig utveckling. Denna utveckling innefattar MISSTAG.

En av mina klienter gjorde något revolutionerande häromdagen. Han joggade BAKLÄNGES på en av stadens största gator. Alla dessa saker kan upplevas som konstiga – både av dig själv och andra. Detta för att du går emot din centraldator och påbörjar återtagandet av din MAKT genom nuet i medvetenhet. Du lär dig av din historia och du förändrar din framtid I NUET. Ovanstående är förslag på saker du kan göra för att behålla och öka närvaron i nuet. Givetvis kan du vidareutveckla själv. Det hela handlar om att INTE låta sömnen ta över.

🐾 Att vara KVAR i vakenhet i NUET

Nuet är den plats där livet äger rum. Därför handlar detta om att faktiskt LEVA. Det stora flertalet lever sina liv i det förflutna och i framtiden.

BÅDA dessa förhållningssätt är illusioner.

Detta innebär att de flesta lever sina liv i en illusion. Ta makten i ditt liv och sluta göra om samma misstag igen och igen. Gör detta på den enda plats där det är möjligt. Denna plats är givetvis utan tvekan i NUET.

Lever du eller är du DÖD?

Läs mer NEDAN eller på startsidan för MORRHÅRET ->

You don't get to choose how you're going to die. Or when. But you can decide how you're going to live now.
Joan Baez
En liten pojke med en dräkt föreställande en superhjälte. Han håller upp sina armar som för att visa sina muskler och sin styrka.

Vad är personlig styrka?

Innehar du personlig styrka? Vad kan du göra för att komma i kontakt med din styrka? Du har säkert hört människor tala om personlig styrka: "Han har utstrålning!", "Hon har karisma!", "Han hade hela publiken i sin hand!".

Fortsätt läsa →
En humla på en vit blomma

Gör som humlan och våga skapa tomrum

Humlan förstod inte att den inte kunde flyga - den flög ändå. När du vågar släppa det kända och därigenom skapa tomrum genom frihet från koncept skapade i det förflutna, är du fri att, likt fågeln Fenix, flyga FRITT i tomrummet och skapa OM ditt liv på NYTT.

Fortsätt läsa →

Relaterade Tjänster